Slovenija
17 ogledov

V ponedeljek stavka javnega sektorja

(Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Del javnega sektorja bo v ponedeljek zagotovo stavkal. Danes se je začelo zbiranje 40 tisoč podpisov za razpis referenduma o spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

"Žal dogovora nismo našli," je po kratkem sestanku s sindikati javnega sektorja sporočila vodja vladne pogajalske skupine, generalna sekretarka vlade Helena Kamnar.

Stavka bo po besedah vodje pogajalske skupine javnega sektorja Dušana Miščeviča  potekala na delovnih mestih, v organih državne uprave, zavodih in vseh sredinah, kjer sindikati delujejo. Spoštovali bodo vse omejitve, ki jih posameznim skupinam zaposlenih v času stavke zapovedujejo predpisi. Stavka se bo sicer začela opolnoči z nedelje na ponedeljek.

In če bo vlada sprejela interventni zakon?
Kaj bodo storili, če bo vlada sprejela interventni zakon, ki bi zamrznil plače v javnem sektorju? Po besedah Jakoba Počivavška iz Pergama so vladi že povedali, da bodo v primeru kakršnih koli akcij oziroma ad hoc rešitev, "ki jih zdaj v paniki sprejema zato, ker je pred tem, da mora izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij", uporabili vsa pravna sredstva.

Pri tem je navedel možnost vlaganja pobud za zakonodajne referendume, ustavne presoje zakonov, kot možnost vlaganja morebitnih kolektivnih ali individualnih sporov.

Začetek zbiranja podpisov za referendum
Pogajalska skupina tega dela sindikatov je eno referendumsko pobudo že vložila. Na podlagi njihove pobude pa je predsednik DZ Pavel Gantar določil rok za zbiranje potrebnih 40 tisoč podpisov za razpis referenduma. Zbiranje podpisov se je začelo danes.

Vodja pogajalske skupine Janez Posedi, ki je tudi formalno naveden kot vlagatelj pobude, je opozoril, da so za oddajo podpore različne možnosti. Tako ni nujno treba obiskati upravne enote, ampak je mogoče podporo oddati tudi v elektronski obliki prek e-uprave. Oznaka je 456 – zakonodajni referendum: "Proti posegu v Kolektivno pogodbo z zakonom."

Podpise bodo zbirali do 27. oktobra, ko se izteče rok. Kot je dejal Posedi, je tako dovolj časa za vse, ki bi želeli prispevati svoj podpis za referendum.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.