Slovenija
61 ogledov

V ponedeljek začetek cepljenja

slovenija 20.11.13. cepljenje, foto: shutterstock Shutterstock
V ponedeljek se začenja sezonsko cepljenje proti gripi, ki ga priporočajo predvsem starejšim in ljudem s kroničnimi boleznimi. Precepljenost v Sloveniji med najnižjimi.

"Začenja se cepljenje proti sezonski gripi," so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Cepljenje bodo izvajali izbranih zdravnikih in območnih enot NIJZ. Na večini  območnih enot (Ljubljana, Celje, Murska Sobota, Novo mesto, Ravne na Koroškem, Kranj in Maribor)  bodo cepiti začeli v ponedeljek,  6. oktobra, na območnih enotah Koper in Nova Gorica pa  20. oktobra. Priporočajo, da se za cepljenje naročite.

"Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje  cepljenje priporočamo vsem prebivalcem, še zlasti bolj ogroženim skupinam: starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam, ljudem, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje ter zdravstvenim in drugim delavcem, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Cepljenje je smiselno opraviti vsako leto še pred začetkom zime in obdobjem kroženja virusov. V primerjavi z drugimi državami je precepljenosti proti gripi v Sloveniji med najnižjimi v Evropski uniji," sporočajo iz NIJZ.

Zaščita po dveh tednih

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. "Čeprav cepivo ne prepreči vseh primerov gripe, vseeno predstavlja najboljšo obrambo pred boleznijo," pravijo na NIJZ.. "Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka. Cepiti se je potrebno vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Uspešnost cepiva je odvisna predvsem od starosti in imunske sposobnosti prejemnika cepiva ter od podobnosti virusov, ki krožijo, s tistimi, ki so v cepivu."

Odsvetovano alergikom

Cepiti se ne smejo cepiti osebe, ki so kdaj imele resno alergično reakcijo na cepivo proti gripi ali katerokoli snov, ki je lahko prisotna v cepivu v sledovih, naprimer. jajčne beljakovine in osebe, ki prebolevajo akutno bolezen s povišano telesno temperaturo nad 38 °C. "Prijave neželenih učinkov po cepljenju proti gripi v Sloveniji so redke, če upoštevamo število razdeljenih odmerkov cepiva. V letih od 2007 do 2011 je bilo v Sloveniji razdeljenih od 130.000 do 200.000 odmerkov cepiva proti gripi letno in v tem obdobju smo letno prejeli od šest do 23 prijav neželenih učinkov po cepljenju proti gripi. Večinoma je šlo za lokalne reakcije na mestu cepljenja (rdečina, bolečina, oteklina), povišano telesno temperaturo, slabost, utrujenost in glavobol. Vsi ti neželeni učinki so bili blagi in so minili brez posledic," razlagajo na NIJZ.

Precepljenost proti gripi v Sloveniji je nizka

V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka - prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih okrog 88.000 oseb, od tega 50.600 starejših od 65 let. V primerjavi z drugimi državami EU je precepljenost starejših proti gripi v Sloveniji med najnižjimi.

Svetovna zdravstvena organizacija gripo prepoznava kot pomemben javnozdravstveni problem, zato je evropskim državam članicam že pred leti postavila cilj - doseči vsaj 75 odstotno precepljenost med starejšimi in osebami s kroničnimi obolenji.

 

Komentarjev 2
  • pikijakob 17:07 12.oktober 2014.

    naj se alenka skaza cepi ki tako lepo dela reklamo. malo morgen bo rekla.

  • erikkk 14:13 03.oktober 2014.

    Odkar so se začele mahinacije okoli cepiva za ptičjo gripo ... je zaupanje ljudi padlo na nulo ...Moj sosed se je cepil proti gripi in je hudo zbolel ... jaz pa se nisem cepil in sem bil zdrav ...prikaži večv ...tko da pr men cepiva NE in to velja za vsa cepiva ...