Slovenija
4864 ogledov

Policistom je prekipelo: V ponedeljek začnejo z ukrepi, nato še stopnjevanje

Novice: Novi šef NPU dvomi v delo prejšnje oblasti, zato je odredil tole - Policija Anže Petkovšek
Poudarjajo, da jim je Šarec ponudil še manj, kot je obljubil Cerar.

Med štirimi stavkovnimi skupinami javnega sektorja, ki se pogajajo z vlado Marjana Šarca, so očitno najmanj zadovoljni policisti. Ti so danes napovedali, da bodo stavko v ponedeljek, 19. novembra zaostrili. 

"Glede na izkušnje iz preteklih stavk, da se nasprotna stran na naše napovedi ustrezno pripravi, v tem trenutku še ne želimo razkriti vseh podrobnosti, a boste o njih pravočasno obveščeni," je povedal generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Sebastjan Korošec. 

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je povedal, da so pogajanja med sindikatoma in vladno pogajalsko skupino zastala. "Trenutna srečanja so v posmeh vsem našim prizadevanjem, da ohranimo dostojanstvo policistov in policistk," je poudaril Uroševič. "Vlada se obnaša tako, kot da policistov ne potrebuje. Očitno je, da ne potrebuje varnega okolja za državljane."

"Vsaka stvar ima svojo ceno, tudi javna varnost jo ima. Vladi sporočamo, da se slepih mišk ne bomo več igrali. Dali smo ji dovolj časa, da začne z delom, praznih obljub imamo dovolj."

Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije

Dodaja, da jih ravnanje vlade ob takšnem pomanjkanju kadra, ko "delodajelec komaj še dobi kakšnega kandindata za policista", obstoječi zaposleni pa so izčrpani, čudi. 

Policisti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Policijska sindikata napovedujeta, da bodo stavko po potrebi širili in zaostrovali. "Pripravljen je nabor ukrepov, ki jih bomo izvedli, če v pogajanjih ne bo napredka," je opozoril Korošec. Državljanom in državljankam se za morebitne nevšečnosti opravičujejo, a hkrati opozarjajo, da je za to odgovorna vlada. 

"Poklic policista je plemenit poklic in ni za vsakogar. Je podcenjen, na to opozarjamo že vrsto let." 

Sebastjan Korošec, generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije

Korošec je poudaril, da je ponudba, ki so jo na stavkovne zahteve dobili s strani vlade popolnoma nesprejemljiva. "Ne samo, da je žaljiva do policistov in policistk, ampak celo odstopa od izhodišč, ki jih je ponudila prejšnja vlada," je poudaril Korošec. "Vlada s tem prevzema odgovornost za varnost državljank in državljanov."

Za začetek decembra so stavke že napovedali tudi šolski sindikat Sviz, dva zdravstvena sindikata in koordinacija stavkovnih odborov skupine sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška.

Policisti sicer stavkajo že od začetka oktobra, ko je nastopila nova vlada, potem ko so 12. feburarja začeto stavko zaradi odstopa predsednika prejšnje vlade Mira Cerarja 14. marca prekinili. 

Ne kaznujejo za manjše prekrške

Od ponedeljka, 1. oktobra policisti državljanov ne kaznujejo več za manjše prekrške oziroma zanje izrekajo le opozorila. Manj jih je na javnih krajih in ne opravljajo preventivnih nalog, intervencije pa le v nujnih primerih oz. ko sta ogrožena varnost in premoženje ljudi. 

Gre za prekrške, za katere je zakonodajalec predvidel, da niso tako družbeno nevarni, nikakor pa to recimo ne pomeni, da na cesti spregledajo alkoholizirane voznike. "Stavka ne pomeni manj alkotestov," je pred časom poudaril Uroševič.

Pretekli teden odvzeli 250 vozniških dovoljenj

Tako so denimo pretekli teden v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi, ki se je končala na martinovo, 11. novembra, zaradi pozitivnega alkotesta začasno odvzeli kar 250 vozniških dovoljenj. Izmed 11.100 opravljenih alkotestov jih je bilo pozitivnih 292. 

Sicer pa so v času stavke policisti ugotovili za dve tretjini manj kršitev cestnoprometnih predpisov. V času od 12. februarja do 14. marca 2018 je bilo ugotovljenih 12.425 kršitev cestnoprometnih predpisov, v enakem obdobju leta 2017, ko stavke ni bilo, pa kar 36.067. 

Leta 2015 in 2016, ko so policisti prav tako stavkali, in sicer med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016, so ugotovili občutno manj kršitev cestnoprometnih predpisov kot že omenjenega leta 2017. Številke so razvidne iz zgornjih grafov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • antitrust 15:01 16.november 2018.

    Filc Škofja Loka, delavci v proizvodnji 1300€

  • miki1234 14:39 16.november 2018.

    kofetkarji/policisti imajo še prevelike plače glede na neefektivnost ...

  • ton 14:37 16.november 2018.

    če bi jaz štrajkal v podjetju v katerem sem zaposlen, bi se mi zahvalili na nadaljnjem sodelovanju, pa četudi bi se opravičil za nevšečnosti