Slovenija
33 ogledov

V ponudbi samo slovensko

Meso Saša Despot
Izvor hrane. Skoraj 70 odstotkov Slovencev zanima izvor mesa, ki ga kupujejo.

"Kar 68 odstotkov Slovencev zanima izvor, še posebno za meso," opozarja predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič. Od aprila bo v njihovi redni ponudbi postreženo le meso živali, rejenih v Sloveniji. "Prostovoljno pa bomo začeli pregledneje označevati izvor mesa," pravi in dodaja, da vse to ne bo vplivalo na cene.

Prenizke cene

"Cena mesa je v Sloveniji prenizka. Nič nimam proti nizki ceni, ampak mora biti taka, da je finančno vzdržna za kmetijstvo," je na okrogli mizi Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Gospodarske zbornice Slovenije opozoril generalni direktor skupine Farme Ihan Marko Višnar. "Cene mesa v Sloveniji so za 20 odstotkov pod cenami v Evropski uniji," pravi tudi Balažič. Višnar je zato kritičen do nekaterih velikih tujih ponudnikov, ki imajo s tem na slovenskih tleh izgubo, a jo krijejo z dobičkom z drugih trgov. S takšnimi nizkimi cenami bodo po njegovih ocenah slovenski proizvajalci izginili s trga, tuji uvozniki pa bodo osvojili slovenski trg in bomo lahko kupovali le še tuje meso.

S podobnimi težavami se srečujejo v Perutnini Ptuj, pravi članica uprave Nada Krajnc. "Ne moremo konkurirati nizkim cenam tujih velikih podjetij, zato že zmanjšujemo proizvodnjo puranjega mesa," opozarja.

Komentarjev 2
  • Filipka 14:17 19.marec 2013.

    Sploh ne vem kako lahko kupci sploh povprašujejo po tujem mesu, če pa imamo doma toliko teg ain še dejankso veš kaj kupiš. Problem je EU ki na vsak način forsira, da bi se tudi tuji izdelki prodajali na našem ...prikaži več tržišču, ampak opozorilo so bile vse te afere, tako v Sparu, Lidlu in Hoferju, da kupvati tuje meso ni dobro. Še vendo imamo odlične predelovalce pri nas v Sloveniji in kupiti domače meso v slovenski trgovini je pravilna odločitev. Na tem področju so največ naredili v Tuševih trgovinah, saj že veliko časa dajejo prednost slovenkim izdelkom in tako je tudi pravilno.

  • erikkk 07:57 19.marec 2013.

    hmmmče tujci porodajajo meso pri nas za 20% nižje, tudi na svojo škodo.potem je logično da se tako načrtno zavira slovenskoUkinat tuje, pa bo.