Slovenija
127 ogledov

"V porodnišnici brez ginekologa"

Novorojenček. Shutterstock
Po besedah bralke tik pred njenim porodom v bolnišnici Brežice ni bilo nobenega ginekologa. Direktor pravi, da je vedno prisoten eden, čeprav sta bila poleti od treh zaposlenih dva hkrati na dopustu.

V brežiški bolnišnici imajo zaposlene štiri specialiste ginekologije in porodništva, ena je trenutno na porodniškem dopustu, je pojasnil Dražen Levojevič, direktor Splošne bolnišnice Brežice. Med preostalimi tremi sta bila poleti dva istočasno po en teden na dopustu, sicer je praksa, da je le eden. Vrzel po besedah Levojeviča zapolnijo še trije ginekologi, ki nimajo sklenjenega delovnega razmerja v bolnišnici, za izvajanje operativnih ginekoloških posegov pa sodelujejo tudi z dvema zunanjima ginekologoma.

Lani rekordno leto

Bralka sicer trdi, da v času, ko je prišla v bolnišnico, v njej ni bilo nobenega specialista ginekologa, sta pa bila dva specializanta: "Najbolj obremenjena je bila babica, ki je med svojo izmeno sodelovala pri teh porodih." Direktor je ob tem potrdil, da imajo trenutno na ginekološko porodnem oddelku tri specializante, a da je vedno prisoten tudi specialist. Delo je namreč razdeljeno tako, da je en zdravnik odgovoren za delo v ambulanti, drugi za delo na oddelku in v porodni sobi. Popoldne, ponoči med konci tednov in prazniki pa dela le en ginekolog. 

V Brežicah so imeli lani rekordno leto po številu porodov od leta 1992 – rodilo se je 521 otrok, letos do 13. avgusta pa 330. Najmanj v zadnjih dveh desetletjih jih je bilo leta 2003, ko se je rodilo 346, skupaj pa se je v tem času rodilo 9.154 otrok oziroma v povprečju 447 na leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.