Slovenija
49 ogledov

V poslu za pet milijard prirejali datume?

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Banka Slovenije je odločbo izdala dan prej, preden so dobili dovoljenje Evropske komisije, na katerega se v njej sklicujejo. Poleg tega naj bi banke dobile preveč denarja.

Banka Slovenije se namreč v odločbi za izbris lastnikov podrejenih obveznic sklicuje na dovoljenje Evropske komisije z dne 18. decembra, medtem ko ima odločba datum 17. december. 

Menda se je mudilo, ker so se bali, da bo ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona, ki je bilo podlaga za operacijo. Miha Kunič, odvetnik razlaščenih lastnikov za 600 milijonov evrov obveznic je za Odmeve dejal, da bi morala biti taka odločba po njegovem mnenju nezakonita. 

Drugo sporno vprašanje pa je, kako so izračunali, koliko negativnega kapitala imajo banke. Kunič je zatrdil, da je v sodnem spisu elektronsko dopisovanje, v katerem je nekdanji državni sekretar Mitja Mavko uradniku Evropske komisije obljubil, da bodo v sklopu reševanja bank izbrisali vse lastnike obveznic in delničarje, in to še preden so bili izvedeni stresni testi. 

Revizija, ki ne upošteva računovodskih standardov

Banka Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ker je ena revizija pokazala premalo negativnega kapitala, da bi lahko izvedli izbris vseh, so naročili novo, ki je ugotovila bistrveno slabše stanje, a v njej piše, da ne upošteva mednarodnih računovodskih standardov. Banka Slovenije noče razkriti, kakšna navodila so dali revizorjem, ampak je na odločbo informacijske pooblaščenke vložila tožbo. 

"Banke so dobile preveč denarja, več, kot bi bilo potrebno, tudi na račun lastnikov obveznic," je prepričan Kunič. 

Banka Slovenije pravi, da se iz medijske razprave umika do odločitve sodišča, vse potrebno pa bodo pojasnili tudi v poročilu državnemu zboru v začetku marca. 

Čudne prakse in prirejanje izračunov je sicer v kolumni v Financah, v kateri povzema pogovor z anonimnim virom iz Banke Slovenije, razkril Tadej Kotnik, tudi sam razlaščeni imetnik bančnih obveznic. 

Komentarjev 8
  • mirko 12:58 11.februar 2015.

    Kaj ste pa te mislili, dokler bo v Sloveniji vladala komunistična banda pomešana z jugo mafijo bo to tako. Bančna luknja ni le tri miljarde, ampak je poleg še 3 do 4 miljard, ki je šel za kredite na jug. ...prikaži več Ti krediti ki se nikoli ne bodo več vrnili z juga se niso prenesli na DUTB, ker se ne smejo razkriti, ker bi potem v državi lahko prišlo do uličnih protestov in bi marsikdo iz foruma 21 bil razkrit pri svojih finančnih lopovščinah.

  • bfilipe 12:24 11.februar 2015.

    ..ja itak, da se prkazujejo..vsak mesec na plačilki ko jih je treba futrat, vsakič na pumpi ko je treba drag benz plačvat, vsakič ko je kakšna afera na TV..povsod je gamad leva desna nima veze...

  • mph 11:06 11.februar 2015.

    Mora pa bit res bedno življenje po mojem, da se ti rdeči prikazujejo na vsakem koraku, verjetno, ko sediš na školjki lezjo ven iz školjke, pa v kleti prežijo nate za vsakim vogalom, pa med spanjem, pa, ...