Slovenija
16 ogledov

V Postojni gre beseda od ust do ust

Zbirni center v Postojni Matej Škrlj
Ker v Postojni večina klasičnih komunikacijskih povezav zaradi pomanjkanja elektrike ne deluje, od vrat do vrat z obvestili in pomočjo hodijo prostovoljci. A teh je premalo; če imate željo, lahko priskočite na pomoč. Vojska naj bi prala perilo, razmere naj bi se normalizirale prek vikenda.

Postojna je že en teden ujeta v izrednem stanju, potem ko je žled uničil ne le naravo, ampak tudi mesto zaradi pomanjkanja elektrike pahnil v komunikacijski mrk. 

Po začetnem krču in tudi medijskega obmetavanja s tem, ali so bili odzivi vodilnih meščanov pravilni in pravočasni, ter po zamenjavi vodstva tamkajšnje Civilne zaščite, so Postojnčani zadeve vzeli v svoje roke in si pomagajo predvsem sami.

Krizni center Postojna tako prek socialnih omrežij ostali Sloveniji sporoča o razmerah v kraju in njegovi okolici, dopoldan pa je na pot krenilo tudi 50 prostovoljcev, ki domačine obveščajo o različnih ukrepih in na koga se lahko obrnejo po pomoč, če potrebujejo hrano, sol za posip ali glede elektrike. Pri tem jih še posebej vabijo, naj nikar ne zavračajo pomoči in sprejmejo ponujeno roko. "Ne ostajajte doma, ne obupujte. Tu so tudi drugi ljudje v podobni situaciji s katerimi se lahko pomenite in zamotite. Odpravite se do nas. Če ne gre drugače nam sporočite na 080 8892 ! Pridite k nam, poglejte si televizijo ..."

V Kriznem centru je bila sicer za 15h napovedana tombola, ob 18h pa večerja, pa tudi številne druge družabne aktivnosti. Med drugim so danes pomoč ponudili v bližnji Škofijski gimnaziji Vipava, kamor preko vikenda vabijo Postojnčane z otroki na telovadbo in brezplačen topel obrok. V hotelu Kras in fitnessu Epic pa se lahko domačini brezplačno tuširajo.

"Kot da bi kdo umrl"

"Vzdušje se boljša, napredek v mestu je očiten. Super! ... A potrebnega bo še veliko sonca, da bomo zacelili rane in si opomogli ...vsak, ki je tu ostal in je trpel stres, mraz, temo, ujmo, devastacijo narave ..., pomanjkanje ustreznih informacij, stisko in strah, se počuti kot, da bi mu kdo umrl. Tisti, ki so se uspeli evakuirati pa se počutijo kot begunci s kriznih območij," je pod zapis Kriznega centra na Facebooku zapisal eden od komentatorjev.

Pomoč Postojni sicer ponuja vse več okoliških ustanov in posameznikov. Krizni center vse, ki so pripravljeni pomagati, naproša, naj ob tem navedejo konkretne podatke o tem, pri čem bi pomagali, koliko časa imajo, ali imajo lastni prevoz in seveda kontaktno telefonsko številko. Med drugim bi potrebovali animatorje otrok.

Vojska bi pomagala s pralnico in tuši

Sicer pa so ob obisku obrambnega ministra Romana Jakiča razmere v Postojni danes opisali kot boljše, tako je ledu že očiščeno samo središče, konec tedna pa naj bi elektriko normalno imelo 80 odstotkov prebivalce, preostalim, pri katerih je obstoječe omrežje povsem uničeno, bodo v prihodnje pomagali z agregati. Ker so veliki porabniki energije, kot so bojlerji in pralni stroji, zelo obremenilni za trenutne razmere, po besedah Jakič razmišljajo o možnosti, da bi dejal, da Slovenska vojska dala na razpolago svoje svojo pralnico in tuše v tamkajšnji vojašnici in s tem pomagala razbremeniti omrežje.

Do Postojne so znova vzpostavili tudi želežniško povezavo, kar si je prišel ogledati tudi vidno zadovoljeni predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. Zadovoljen je namreč, da so lahko v Luki končno začeli odpravljati vlakovne kompozicije, čeprav še niti približno ne v količinah izpred ujme. V Postojni napovedujejo, da se bodo prisilne šolske počitnice s ponedeljkom končale.

Komentarjev 1
  • 1111 14:58 07.februar 2014.

    ...Aleka to kar nisi ti naredila in pepček ob tebi, smo mi...SRAM VAS BODI!