Slovenija
22 ogledov

V povprečju po en evro več

Ljubljana 06.01.11, smeti, plasticne vrecke, kontejner, foto: Benjamin Kovac Benjamin Kovač
Za polne zabojnike nujno kriv odvoz, temveč tudi slabo ločevanje.

"Sprva smo center za pomoč uporabnikom okrepili za tretjino, pozneje pa še malo več," pojasnjujejo v javnem podjetju Snaga, kjer se je močno povečalo število klicev občanov – bodisi zaradi pritožb bodisi zato, ker se še ne znajdejo ob novem sistemu in urniku odvoza odpadkov, ki velja od začetka aprila.

"Nihče ni plačal trikrat višje položnice, saj položnice sploh še niso prišle," na nekatere očitke odgovarja Janko Kramžar, direktor Snage. Prve položnice z novimi zneski bodo tako dobili med 6. in 9. majem.

Kakšni bodo novi zneski?

Stroški bodo prilagojeni zelo različno, odvisno od tega, ali ima uporabnik rjav zabojnik ali ne in za koliko se je uporabniku zmanjšalo število praznjenj črnega zabojnika. "Gospodinjstvo v individualni hiši, ki uporablja 120-litrski zabojnik za preostanek odpadkov in 80-litrskega za bioodpadke, bo po novem plačevalo od sedem evrov manj do osem evrov več. Gospodinjstva v blokih so doslej v povprečju plačevala štiri evre, po novem pa bodo v povprečju plačevala dva evra več," dva primera izpostavljajo na Snagi.

Multipraktik ni embalaža

Ker preostanek odpadkov in embalažo na območjih pretežno individualnih hiš in v primestnih občinah po novem odvažajo enkrat na tri tedne, se pojavljajo prenapolnjeni črni zabojniki (za preostanek odpadkov) pa tudi neurejene zbiralnice. Na Snagi pojasnjujejo, da se ponekod že dogovarjajo z upravniki večstanovanjskih stavb za namestitev dodatnih zabojnikov, težava pa je tudi v slabem ločevanju odpadkov. "V zabojnikih za embalažo je mogoče najti tudi gospodinjske aparate ali pa velike škatle, ki zavzamejo ogromno prostora; v zbiralnicah najdemo gradbeni material, žimnice ..." opisuje Valentin More, ki prazni zabojnike. Pri ločenem zbiranju odpadkov so bolj dosledni prebivalci individualnih hiš kot občani, ki živijo v blokih, še ugotavljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.