Slovenija
26 ogledov

V požaru popolnoma zgorelo devet stanovanj

požar stolpnica Domžale
1/20
Žurnal24 main
V včerajšnjem požaru je zgorelo devet stanovanj stolpnice v Domžalah. Nekateri stanovalci se bodo lahko jutri vrnili na svoje domove, občina išče pomoč.

Nekateri stanovalci stolpnice na Ulici Matije Tomca v Domžalah, kjer je včeraj zagorelo v podstrešju stavbe, ogenj pa je zajel tudi stanovanja, so se dopoldan v spremstvu policije lahko vrnili v svoje domove po osebne stvari. Potem ko so gasilci evakuirali vse stanovalce, teh je bilo več kot 170, so nekateri noč preživeli pri svojcih, za nekaj deset oseb pa so prenočišče ponudili v enem od bližnjih hotelov.

Tudi nocoj še ne bodo smeli nazaj v svoja stanovanja, to naj bi bilo za nekatere mogoče šele jutri. V hotelu tako trenutno ostaja nastanjenih 49 ljudi, od tega 15 družin in dva posameznika. Po oceni vodje štaba Civilne zaščite Domžale Petra Gubanca, je požar popolnoma uničil devet stanovanj.

Kot je še pojasnil Gubanc, so statiki danes ocenili, da objekt ni več statično ogrožen. Gasilci so začeli odstranjevati predmete na strehi, ki bi se lahko odtrgali, v ponedeljek pa bo upravnik s pomočjo civilne zaščite začel sanirati inštalacije.

"Računamo, da bomo objekt usposobili jutri, vsaj toliko, da bodo ljudje lahko vstopili. Če nam ne bo uspelo, bomo morali sanacijo podaljšati za eno noč," je še pojasnil Gubanc.

Topli obroki in druga pomoč za prizadete

Za stolpnico so postavili velik šotor, v njem pa za stanovalce, ki ne morejo do svojih domov, več kuharjev kuha in deli hrano. Občina je sprožila tudi akcijo zbiranja obutve, obleke, šolskih potrebščin, prebivalci sosednjih blokov in v bližini pa bodo pričeli zbirati denar za prizadete. Če bo kdo od prizadetih stanovalcev potreboval pomoč psihiatra, mu jo bo občina priskrbela.

Kot je za STA povedal domžalski župan Toni Dragar, v občini iščejo rešitev za nastanitev stanovalcev večstanovanjske stolpnice, ki se ne morejo več vrniti v svoja stanovanja. Če si sami ne bodo uspeli najti začasnega prebivališča, jih bodo nastanili v občinska stanovanja oziroma druge primerne prostore.

Zgorelo devet stanovanj, škode za milijon

Po najnovejših podatkih je v požaru popolnoma zgorelo devet stanovanj. Ostala stanovanja so poškodovana zaradi posledice gašenja. "Danes se je ogled v stavbi nadaljeval zgodaj zjutraj. Stanovanja, ki so poškodovana, so v vrhnjem nadstropju. Veliko stanovanj pa je poškodovanih predvsem zaradi vode, saj so namočeni od gašenja," je povedala Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave.

Na prve ocene škode bo treba še počakati, po navedbah Adlešičeve pa je škoda velika. Po nestrokovni oceni je materialne škode okoli milijon evrov.

Blok je po besedah župana v precej slabem stanju, saj je voda prišla vse do kleti.

Ugibanja, kaj je bil vzrok požara

Pojavljajo se ugibanja, da bi lahko bili za požar krivi delavci, ki so na objektu prenavljali žlebove. Med stanovalci pa je mogoče slišati tudi navedbe, da so delavci na strehi s ploščami delali izolacijo. Plošče pa je treba, preden se jih pritrdi, segreti s plinom. Očitno je tako prišlo do pregretja, pri katerem je preskočila iskra in je hitro zagorelo. Delavci požara, ki se je izjemno hitro širil, niso mogli pogasiti z navadnimi gasilnimi aparati.

Kdaj točno bo znan vzrok požara, je težko oceniti. "Ogled bo šele pokazal, kaj dejansko je zagorelo, kaj je gorelo in kaj je poškodovano od gašenja. Samo preiskovanje požara je zahtevno delo, napoved točnega vzroka je tako težko podati. Pregledati je treba vse materiale, vse okoliščine, kje je bilo žarišče in podobno,“ še pravi Adlešičeva.

Intervencija je bila po navedbah gasilcev izredno zahtevna. Gasilo in reševalo je več kot 190 gasilcev in reševalcev. Požar so uspeli pogasiti v uri in pol.

Če imate fotografije požara ali dogajanja ob in po požaru, nam jih pošljite preko spodnjega obrazca.

Komentarjev 1
  • Oxxo 12:37 27.oktober 2013.

    Prav zaradi takih in podobnih primerov je nujna samozaščita z ustreznim zavarovanjem nepremičnine, kar za dvosobno stanovanje znese 20-30 eur/mesec. Upam, da imajo tisti, ki so izgubili vse svoje premoženje urejeno vsaj to.