Slovenija
22 ogledov

V prahu še druge snovi

(Foto: bralec) Žurnal24 main
Neuradni rezultati analize. V svetlikajočem se prahu v Kopru še druge snovi, ne le železov oksid.

Kot so zapisali na Mestni občini Koper, so se seznanili s prvimi neuradnimi rezultati analize vzorcev, ki jih je pred dnevi odvzel Zavod za zdravstveno varstvo Koper.

Prve ugotovitve kažejo, da svetlikajoči se prah ne vsebuje samo delcev železovega oksida, ampak so v njem našli tudi magnezij, aluminij, kobalt in nikelj.

Kot nam je povedal Milan Krek, direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, prah zaradi tega ni nič bolj nevaren.

To (odkritje novih sestavin prahu, op. a.) pomeni, da trditve Luke Koper o vsebini tovora, da naj bi šlo le za mešanico železovih oksidov, ne držijo.
Mestna občina Koper

Ukrepi ostajajo v veljavi
Sprejeti ukrepi tako ostajajo v veljavi. Prebivalci in obiskovalci starega mestnega jedra naj se raje zadržujejo v zaprtih prostorih, predvsem to velja za tiste z obolenjem dihal. Krek pa opozarja, da je treba predvsem zaščititi otroke, saj so nižji in zato bolj izpostavljeni, poleg tega bi se med igro lahko igrali s predmeti, prekritimi s prahom.

"Treba bo počakati na ponedeljkov dež, da bomo lažje zadihali," dodaja Krek. V ponedeljek je namreč napovedan obilnejši dež, ki bo prah spral. V začetku tedna naj bi bila tudi znana dokončna analiza sestavin prahu.

Blešči se samo sonce
Iz Turističnega združenja Portorož pa so vse, ki so v teh dneh načrtovali obisk obisk Portoroža in Pirana, opozorili, da so lahko ob obisku povsem mirni, saj je ta del povsem varen. „Delavci komunale in gasilci so koprske javne površine že oprali. Možnosti, da bi prah prineslo do Portoroža ali Pirana (oziroma celotnega področja piranske občine), pa so skoraj nične,“ so sporočili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.