Slovenija
46 ogledov

V prednosti eden

“Želimo si čim večji tržni delež, imajo pa uporabniki pravico, da sami izberejo Žurnal24 main
Optično omrežje. Upravljalec za zdaj pogodbo sklenil le z Amisom.

V Občini Postojna je priklope prvih naročnikov na optično omrežje že začela družba Amis, edina, s katero je Valtel doslej podpisal pogodbo. Lokalnemu ponudniku se prednost Amisa ne zdi poštena, v županovem uradu pa pojasnjujejo, da je bil Amis pač najhitrejši.

Spomnimo, Občina Postojna je s pomočjo skoraj šestih milijonov evropskih in državnih sredstev ter v sodelovanju z zasebnim partnerjem Valtel, ki je gradil omrežje in ga upravlja, v vse vasi in praktično vsa gospodinjstva pripeljala optično omrežje.

Konkurence še ni
“Trenutno z Valtelom še us-klajujemo pogodbo,” pravijo na Telekomu. “Mi se še pogajamo. Zdi pa se nam nepošteno, da se pred rešitvijo s preostalimi ponudniki daje prednost enemu in se mu omogoča časovna prednost,” komentira Ernest Zakarija, direktor lokalnega ponudnika Studio Proteus. “Pritisk javnosti je bil velik, češ da že eno leto delamo, rezultatov pa še ni,” župan Jernej Verbič odgovarja na vprašanje, zakaj niso omogočili, da bi vsi ponudniki trženje začeli hkrati. “Pogovore smo začeli z vsemi hkrati, a je bil Amis najhitrejši,” dodaja Dolores Dolenc Bajc, županova pomočnica za informatiko.

Dve omrežji
Zakarija opozarja na še eno težavo. “Optična infrastruktura se je v določenih krajih gradila vzporedno z našo, že obstoječo. Toda zdaj tehnično ne moremo iti na novo linijo. Upam, da bodo upoštevali naše pripombe in zadeve popravili,” pravi Zakarija.

Poleg tega je občina vsem gospodinjstvom, ki jim je priključek brezplačno pripeljala do hiše, v podpis ponudila dokument, s katerim so se, da bi se izognili plačilu 150 evrov, zavezali k podpisu novih pogodb z izbranim ponudnikom. Zakarija zato upa, da se bodo pogajanja končala čim prej in da jim bo omogočen enakovreden nastop. “V nasprotnem primeru bomo očitno izrinjeni,” sklene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.