Slovenija
43855 ogledov

"V predoru huda nesreča, en mrtev, več ranjenih"

Reševalna vaja Podnanos gasilci
1/3
Matevž Brataševec/CZ Ajdovščina
Zahtevno reševanje, v katerega so vključeni kombi poln potnikov, električni avto in delavec Darsa v košari. Pri reševanju so uporabili novo tehnologijo neposrednega prenosa slike.

V Sloveniji so se v preteklosti že dogajale množične prometne nesreče, zato je pomembna pripravljenost nanje. Ob predpostavki množične prometne nesreče v predoru Podnanos na hitri cesti Vipava-Razdrto so zato danes pripravili reševalno vajo. Vodja vaje Samo Kosmač ocenjuje, da je vaja pokazala na dobro usposobljenost reševalnih ekip.

"Vsake štiri leta izvedemo tako celovito reševalno vajo v predoru, daljšem od 500 metrov na tem odseku hitre ceste. Treba je preverjati koordiniranost enot na terenu, saj so to vendarle obsežne vaje, v katerih sodeluje ogromno enot in je treba preveriti, kako te enote med seboj sodelujejo in se dopolnjujejo, ker je to pač ključno, če hočemo tako pravo nesrečo hitro rešiti," je po vaji za STA povedal vodja vaje, poveljnik Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Poudaril je še, da ob videnem lahko trdi, da so enote dobro usposobljene in dobro delujejo. "Po temeljiti analizi, ki sledi sami vaji, bomo potem tudi izvedli neke ukrepe, da se stvari v prihodnje še izboljšajo," je dodal.

Na današnji vaji je sodelovalo okoli 100 udeležencev, največ na prizorišču vaje, nekaj pa jih je bilo tudi v podpornih službah, kot so Centri za obveščanje, nadzorni center Kozina in Operativno-komunikacijski center. "Tudi ekipe reševalcev se menjujejo, niso vedno enake, zato se morajo tudi mladi naučiti teh veščin," je dejal Kosmač.

Na današnji vaji so preverjali tudi novo opremo. Z novo tehnologijo so poskusili neposredno prenašati sliko s prizorišča nesreče v predoru. To bo v prihodnje omogočalo vodjem intervencij in tudi drugim odločevalcem lažje odločanje pri sprejemanju ukrepov.

Reševalna vaja Podnanos gasilci | Avtor: Matevž Brataševec/CZ Ajdovščina Matevž Brataševec/CZ Ajdovščina

Kaj naj bi se zgodilo

Po scenariju nesreče so v predoru Podnanos, približno 250 metrov od vhoda, izvajali interventna dela na strojni opremi predora z avtokošaro. Po prehitevalnem pasu je pripeljalo osebno vozilo s štirimi potniki, ki je zaradi prevelike hitrosti ter trenutne slabosti voznika z desnim prednjim delom oplazilo avtokošaro. Osebno vozilo je zasukalo v desno.

Za osebnim vozilom je z veliko hitrostjo pripeljalo kombinirano vozilo z šestimi potniki in brez zaviranja trčilo v vozilo pred seboj. Tretje v nesreči udeleženo vozilo je bilo električno vozilo z dvema potnikoma, katerega voznik je poskušal preprečiti trk, zato je sunkovito zavil desno in trči v zadnji del avtokošare ter delavca DARS, ki je ob trku padel iz nje.

Na prizorišče nesreče so bile napotene številne gasilske in reševalne ekipe. Scenarij nesreče je predvideval, da je po prvih informacijah ena oseba izgubila življenje, dve sta bili huje poškodovani, štiri lažje, šest oseb je utrpelo le manjše poškodbe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
 • Avatar Garancija
  Garancija 08:05 15.april 2024.

  Ko gre pa zares pa vse zaje..jo

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 18:35 14.april 2024.

  Zakaj tako radi lazete z naslovi? Zavajate in se norcujete iz ljudi, ki posteno delajo. Naslo se glasi VAJA v PREDORU.

 • Grof 16:08 14.april 2024.

  A so jo našli, mislim Natašo Sukič, pa ne, da je bila v predoru vklenjena skupaj z Tajcem, …