Slovenija
23 ogledov

V preiskavi kar 30 osumljenih

Policija in kriminalisti so zgodaj zjutraj vstopili v prostore Luke Koper.
1/13
Žurnal24 main
Kriminalisti preiskujejo upravo Luke Koper in domove treh vodilnih mož podjetja. Po neuradnih podatkih so predmet preiskave vlaganja v logistična centra Luke v Sežani in Prekmurju.

Po naših podatkih so hišne preiskave potekale na domu predsednika uprave Roberta Časarja, pri članu uprave Aldu Babiču in pri izvršnem direktorju Milanu Pučku. Kot je znano, se je vlada skupaj s Kadom in Sodom zaradi očitkov o domnevno spornih poslih odločila za izredno revizijo posameznih poslov podjetja.

Pučko je sicer dober prijatelj državnega sekretarja na ministrstvu za promet Igorja Jakomina, s katerim sta se na stroške Luke mudila v Izraelu, potem ko je Jakomin že bil imenovan za državnega sekretarja.

Po naših podatkih je Pučko pred dnevi ostal brez službenega prenosnega računalnika in telefona, kar je sprožilo ugibanja, ali je izginotje povezano s prikrivanjem nekaterih dokazov pri preiskavi domnevno spornih poslov.

Nakupovanje zemljišč
Po neuradnih podatkih naj bi preiskovalce zanimali predvsem posli z načrtovanima logističnima centroma. Luka Koper je po poročanju Dnevnika za več kot 36 milijonov kupila več nepremičnin na območju Orleške gmajne v Sežani, kjer naj bi po strategiji nekdanjega svetovalca uprave podjetja in zdajšnjega državnega sekretarja Jakomina nastal logistični center. Pri tem je podjetje Premik-net zaslužilo skoraj milijon evrov.

Sporno je tudi vlaganje v logistični center v občini Beltinci, kjer je Luka pri nakupu zemljišč sodelovala s podjetjem Inženiring Graj. O teh poslih je bila napisana tudi kazenska ovadba zoper prvega moža Luke Časarja, nastala na podlagi anonimnega pisma.

Obsežna revizija
Revizijo poslovanja družbe naj bi opravila družba Pricewaterhousecoopers iz Ljubljane, preverili pa naj bi vodenje vseh poslov Luke Koper v obdobju zadnjih petih let, predvsem pa posle v zvezi s prodajo vseh kapitalskih naložb v tem času, gradnjo nove poslovne stavbe, odkupom in rušenjem skladišč na potniškem terminalu v Kopru ter nakupom nepremičnin na območju terminala BTC in Orleške gmajne v Sežani.

Poleg tega bo moral revizor preveriti še več poslov, med drugim tiste v zvezi s podjetji Premik-net, Grafist in B.R.I.L., nakupom poslovnega deleža v slovaškem podjetju TT Invest ter ustanovitvijo in kreditiranjem vseh novonastalih podjetij v tem obdobju. Prav tako se bo moral ukvarjati s posli v zvezi s podaljšanjem prvega pomola in izgradnjo ankaranske vpadnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.