Slovenija
14 ogledov

V pričakovanju ameriških milijonov

Primorje Ajdovščina Žurnal24 main
Šesti dan stavke v Primorju. Delavci še vedno čakajo plače. Bodo Američani le rešili propadajočega gradbinca?

Delavci s stavko zahtevajo izplačilo plače za april in dela plače za marec ter plačilo socialnih prispevkov. Denar so pričakovali že v petek – kljub temu, da ga ni bilo, stavke niso zaostrili.

Ameriška investicijska družba Icon Capital Group, ki izraža interes za sodelovanje v reševanju ajdovske družbe, je napovedala izplačilo dveh milijonov evrov za zaostale plače in prispevke.
V petek so iz družbe sporočili, da so začeli s postopkom za registracijo slovenskega podjetja Icon Capital Skupina. Zato so pri Volksbank Slovenija odprli prehodni račun, na katerega bosta iz ZDA nakazana dva milijona evrov za zaostale plače v Primorju. Postopek transakcije naj bi se začel že v petek.

Plače takoj, ko bo nakazan denar

V napovedanem strateškem partnerju edinega preostalega slovenskega gradbinca, ki naj bi ob uspešno zaključenem skrbnem pregledu Primorja in dogovoru z bankami upnicami ter ostalimi deležniki v več fazah finančno reševal ajdovsko družbo, zagotavljajo, da bodo sredstva po dospetju na račun v Sloveniji takoj nakazana na Cestno podjetje Gorica za zagotavljanje zaostalih plač in prispevkov delavcev Primorja. Cestno podjetje Gorica je v 97-odstotni lasti Primorja.

Nikomur več ne verjamejo

Vodja stavkovnega odbora v Primorju Damjan Volf je povedal, da se bodo danes odločali, kako naprej, če obljubljenih plač ne bo. "Nikomur več ne verjamemo. Verjeli bomo le izplačilom na bančne račune," je dejal.

Sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko Bojan Kramar je dejal, da od ljudi, ki ugotavljajo insolventnost podjetja, pričakujejo, da bodo to ugotovili in nato v najkrajšem možnem času začeli s postopki za stečaj Primorja. "Če izplačila minimalnih plač za april in preostalega dela marčnih plač ne bo, pričakujemo hiter začetek postopka stečaja," je zatrdil.

NLB že zahtevala stečaj

Zaenkrat stečaj grozi le družbi Primorje Holding, stoodstotni lastnici Primorja. Zahtevo za stečaj je namreč prejšnji ponedeljek vložila Nova Ljubljanska banka, ki je največja upnica Primorja. Lastnike Primorja Holding je predlog za stečaj družbe presenetil. Ker so prepričani, da je predlog za stečaj neutemeljen, mu bodo ugovarjali v zakonitem roku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.