Slovenija
52 ogledov

V pričakovanju božiča

Nocojšnjo polnočnico v ljubljanski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda bo vo Žurnal24 main
Pravoslavni verniki bodo nocoj pričakali božič. Polnočnice bodo potekale v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Kopru, Novi Gorici in Novem mestu.

Zaradi uporabe drugačnega koledarja pravoslavni verniki praznujejo božič pozneje kot drugi kristjani. Srbska pravoslavna cerkev božič obeležuje 7. januarja po gregorijanskem koledarju, istočasno pa praznujejo tudi v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne Cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Nocoj, na badnji dan, bodo po običaju zvečer zažigali hrastova polena, imenovana badnjak, in se odpravili k polnočnicam.

Na predvečer božiča, badnji dan, ki pomeni bdenje ali pričakovanje, verniki v domove poleg badnjaka, ki je znamenje novorojenega Jezusa, ponesejo tudi slamo ter tako simbolično ustvarijo prostor, v kakršnem se je pred dvema tisočletjema rodil Jezus.

V Ljubljani je v pričakovanju božiča že potekala sveta liturgija in posvetitev badnjaka, ob polnoči pa bodo potekale polnočnice. Maše bodo nato še v petek, soboto in nedeljo dopoldne.

Vernikom bo v božični poslanici čestital metropolit zagrebško-ljubljanske metropolije Jovan Pavlović, ki je v svojem nagovoru poudaril mir med ljudmi. Poslanico bodo zvečer predvajali na TV Slovenija, objavljena pa je tudi že na spletni strani omenjene metropolije.

Voščil tudi papež
Papež Benedikt XVI. je čestital katoliškim vzhodnim Cerkvam ob pravoslavnem božiču. Dobrota Boga, ki se je pokazala v Jezusu Kristusu, lahko Cerkvam na vzhodu, ki so izpostavljene preizkušnjam, da tolažbo, je dejal papež.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.