Slovenija
18 ogledov

V pričakovanju višje minimalne plače

V vladi pravijo, da so med sestavo proračunov za prihodnja leta prisluhnili ljud Žurnal24 main
Člani Ekonomsko-socialnega sveta so na seji sklenili, da bodo začeli ukrepati v smeri dviga minimalnih plač in tudi vlada je napovedala možnost sprememb dohodnine za dvig le-te.

Ekonomsko-socialni svet bo naslednje dni zaseden s pogovori za sklenitev novega dogovora, ki bo nasledil sedanji socialni sporazum. V novem dokumentu bodo na kratko opredelili le ključna vprašanja, izhodišče za dogovore pa bo v "najkrajšem možnem času" pripravilo tudi ministrstvo za delo. Upoštevali bodo tudi predloge delodajalcev in sindikatov. Odločili so še, da bodo na eni prihodnjih sej opravili razpravo o predlogu proračuna za leti 2010 in 2011

Veliko pozornosti bo namenjene minimalni plači, za katero se strinjajo, da je glede na življenjske stroške prenizka. Na to, da imajo številni delavci prenizke plače in se komaj preživljajo, so opozorili predstavniki sindikatov.

 

Predlogi sindikatov

Poleg že navedenih glavnih predlogov sindikati predlagajo še začetek dogovorov o novem plačnem modelu v okviru kolektivnih pogodb. Vlado pozivajo tudi, naj umakne predloge pokojninske in zdravstvene reforme, ki bi položaj delavcev samo še poslabšala.

Želje sindikatov
Sindikati za reševanje situacije predlagajo naslednje:
-dvig najnižjih plač, pri čemer bi minimalna plača dosegla 600 evrov neto,
-nova dohodninska razreda za najvišje plače,
-obvezno udeležbo delavcev pri dobičku,
-upoštevanje produktivnosti na ravni panog in podjetij pri plačah
-"razumno" omejitev managerskih plač.

Podpora delodajalcev do neke mere
Delodajalci pobudo za nov socialni sporazum pozdravljajo. Podpirajo tudi dvig plač, a le "za dobro opravljeno delo", ne podpirajo pa dviga vseh plač z vsemi dodatki. Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak je ponovila, da najnižji življenjski stroški znašajo 562 evrov in jim minimalna plača ne zadostuje. Seveda je treba minimalno plačo zvišati, pravi in dodaja, da si "ne moremo privoščiti takojšnjega skoka na to višino". Pojasnjuje, da bo prvo potrebno doseči ustrezen dogovor socialnih partnerjev in nato zagotoviti ustrezno stimulativno okolje za prestrukturiranje gospodarstva

Vedo, da minimalna plača ne zadošča
Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica je obljubil, da bodo hitro pripravili izhodišča za nov socialni dogovor. Pojasnil je, da je vlada z letošnjim proračunom in proračunom za 2010 in 2011 prisluhnila socialnim stiskam ljudi in uspela zagotoviti sredstva za razvojne politike, saj se "vlada zaveda, da sedanja minimalna plača ne vzdrži, in je naklonjena zviševanju minimalne plače."

Kot pravi Pavlica, bodo ponovno pretehtali potrebe po spremembi dohodninske zakonodaje "v smeri, ki bo dala možnost za povečevanje minimalne plače". Omenja pa tudi možnost razprave o spremembi deleža, ki ga za socialne prispevke namenjajo delodajalci. Pri nas je namreč velik razpon med deležem, ki ga za socialne sisteme namenjajo delojemalci, in tistim, ki ga namenjajo delodajalci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.