Slovenija
2330 ogledov

V primer Rupnik posegel sam papež

Marko Rupnik Profimedia
Papež je najprej prosil, da preučijo primer, nato se je odločil.

Papež Frančišek je ukinil zastaranje primera nekdanjega jezuita in umetnika Marka Rupnika, ki je bil obtožen domnevnih zlorab redovnic, da bi lahko stekel sodni postopek v zvezi z očitki zoper Rupnika, poroča Vatican News. 

Papeška komisija za zaščito mladoletnikov je papeža septembra opozorila, da obstajajo "resne težave pri vodenju primera patra Marka Rupnika in pomanjkanje stika z žrtvami". Zato je papež "zaprosil dikasterij za nauk vere, da preuči primer, in se odločil za ukinitev zastaranja, da bi omogočil sodni proces", so sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža.

Oktobra lani primer zaprli

Decembra lani so v javnost prišli očitki nekdanjih redovnic iz skupnosti Loyola, da naj bi jih pater Rupnik v letih 1992-1993 psihično in fizično zlorabil. Med preiskavo primera je bilo poudarjeno, da v zadevi niso bile vpletene mladoletne osebe, dikasterij za nauk vere pa je po preiskavi sklenil, da so obtožbe zoper patra Rupnika že zastarale, zato so primer oktobra lani zaprli.

"Papež je trdno prepričan, da če se mora Cerkev nečesa naučiti od sinode, je to, da s pozornostjo in sočutjem prisluhne tistim, ki trpijo, še posebej tistim, ki se čutijo od Cerkve marginalizirane," so še navedli pri Svetem sedežu.

Junija izključen

Rupnika so junija letos izključili iz jezuitskega reda. Po pisanju tednika Družina Rupnika niso izključili zaradi obtožb o zlorabah, ampak "zaradi njegovega trmastega zavračanja zaobljube pokorščine".

Katoliški spletni portal Silere non possum je pred dnevi poročal, da so Rupnika kot duhovnika sprejeli oz. inkardinirali v koprsko škofijo, kar so za Družino potrdili tudi na koprski škofiji.

Odziv Slovenske škofovske konference

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje je medtem v odzivu na inkardinacijo nekdanjega jezuita Marka Rupnika v Škofijo Koper zatrdil, da so škofje na strani žrtev. Zagotovil je, da bodo odgovorni v Cerkvi spremljali dogajanje v svojih cerkvenih skupnosti, da ne pride do zlorabe avtoritete s strani oseb z vodstveno vlogo.

V tem smislu so že v teku priprave na vzpostavitev nove strukture za pomoč in preventivo. "Spoznanje zelo bolečih odkritij naj bo priložnost za očiščenje in prenovo Cerkve," je v izjavi z naslovom Ničelna toleranca do vsakršnih zlorab zapisal Saje. Škofje so po njegovih besedah na strani žrtev, da bodo slišane in da pridejo do pravice.

Spomnil je, da v procesu Rupnikove inkardinacije v Škofijo Koper škofovska konferenca ni sodelovala. "Vsak škof je glede tega avtonomen in samostojen, zato tudi ni dolžan o tem obveščati SŠK," je pojasnil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
 • Kmodri 23:16 27.oktober 2023.

  Če bo papež preklical zastarnje bom moral iti k maši!

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 21:15 27.oktober 2023.

  Zakaj pa tukaj ni komentarjev s Trstenjakove? Se bojijo papeža?

 • sandi76 20:24 27.oktober 2023.

  Ponovno se je izkazalo, da iste sorte ptičev letijo skupaj. Glede na to, da je RKC vzela v bran posiljevalca.....