Slovenija
16 ogledov

V primežu dajatev in revizorjev

igralnica1 bobo Žurnal24 main
Hit je lansko leto končal z 4,1 milijona evrov izgube, za kar poleg krize krivijo tudi visoko obdavčitev igralništva pri nas.

Nadzorni svet družbe Hit je danes pregledal predhodno poročilo o lanskem poslovanju, v katerem je uprava zapisala, da je končna izguba 4,1 milijona evrov sprejemljiva. Razlog za optimizem je dejstvo, da se kljub vse hujši gospodarski in finančni krizi v drugi polovici lanskega leta izguba iz prvih šestih mesecev (-3 milijone evrov) ni drastično povečala.

"Hit je likvidna in finančno sposobna firma," je v izjavi po seji nadzornega sveta v Novi Gorici povedal predsednik uprave Hita Niko Trošt.

 

Menjave na vrhu

Vse več je govoric, da naj bi lastniki zamenjali celoten nadzorni svet Hita.  "Tega ne morem komentirati. To morate vprašati lastnike," je dejal prvi nadzornik Viktor Baraga. Danes so sprejeli odstop članice uprave Nevenke Črnko. Čeprav v upravi ob Niku Troštu zdaj sedi le še delavski direktor Marjan Zahar, novih kandidatov ne iščejo.

Uprava trdi, da se število gostov ni zmanjšalo, se pa zato soočajo z njihovo manjšo zapravljivostjo, kar je odraz krize. Manjše prihodke so uravnotežili z zniževanjem stroškov, kar pomeni manj zaposlenih in precejšnje zmanjšanje donacij in sponzorstev.

Visoke dajatve

Predvsem pa v novogoriški družbi opozarjajo na visoke dajatve za igralništvo, saj so od 206 milijonov lanskih prihodkov plačali skupno skoraj sto milijonov različnih dajatev. Pri tem je 55 milijonov evrov šlo na račun posebnih igralniških dajatev.

Zato v Hitu trdijo, da bodo ob enakem davčnem primežu morali še naprej zniževati število zaposlenih in njihove plače. Vse to pa povzroča zaustavitev razvoja panoge in padanje tržnih deležev. Prav tako bodo še manj denarja namenili za sponzorstva in donacije, letošnji delež za ta namen je že za 70 odstotkov manjši od deleža leta 2007.

Zaradi tega je predsednik uprave Trošt predsedniku vlade, ministru za finance in ministru za gospodarstvo poslal pismo s predlogi sprememb zakonodaje.

Revizija poslovanja
Nadzorni svet se je seznanil tudi  z zahtevo lastnikov po reviziji poslovanja v zadnjih treh letih. Na predlog Mestne občine Nova Gorica, Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe naj bi pod drobnogled vzeli Hitove projekte v Umagu, Brčkem, Beogradu in Črni gori. Pojavlja se namreč sum, da je pri sklepanju določenih poslov prišlo do negospodarnih in škodljivih ravnanj.

Predsednik nadzornega sveta Hita Viktor Baraga je dejal, da ima "večina projektov, ki naj bi se jih pregledovalo, korenine že v obdobju prejšnje uprave, če ne še globlje". Nadzorniki so prepričani, da so bili vsi postopki in procesi v družbi korektni, podprli so tudi predlog uprave, naj revizorji pregledajo poslovanje vsaj za zadnjih pet let.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.