Slovenija
397 ogledov

V primežu mobinga

Saša Šmon Potočnik ne more verjeti in ostro zavrača namige, da bi v treh tednih, Žurnal24 main
Center starejših. Zaradi šikaniranja direktorice je že več mesecev na bolniškem dopustu. Primer preiskujejo tudi kriminalisti.

“Vse se je začelo pred tremi leti, toda pred tremi meseci, ko sem se vrnila s porodniškega dopusta, je postalo nevzdržno. Ničesar nisem naredila prav. Nad menoj so se izvajali hudi psihični pritiski,” pripoveduje Šoštanjčanka Saša Šmon Potočnik, ki se je o nevzdržnem odnosu med njo in Francko Voler, direktorico Centra starejših Gornji Grad, odločila spregovoriti na glas.

Inšpektorat za delo
Odgovor. Pri Deosu, družbi za izgradnjo in upravljanje oskrbovanih stanovanj, PE Center starejših Gornji Grad, so lani, kot pojasnjuje Borut Brezovar, glavni republiški inšpektor za delo, opravili dva inšpekcijska nadzora. Ugotovili so kršitev v zvezi z zaposlovanjem in že ukrepali. “V zvezi z domnevnim trpinčenjem na delovnem mestu je pristojna inšpektorica prejela prošnjo za posredovanje inšpektorja v sporu, a moramo varovati tajnost vira prijave in drugih informacij. Postopki še niso končani, zato ugotovitev še ne moremo posredovati,” pojasnjujejo na inšpektoratu za delo.

Iztrgana iz delovnega okolja
“Sprva se je direktorica name tako rekoč priklenila; tudi v prostem času sva bili skorajda nerazdružljivi. Zdaj se počutim, kot da me je ožela in odvrgla,” opisuje Šmon Potočnikova, ki se je v centru zaposlila pred sedmimi leti kot glavna medicinska sestra, pozneje pa napredovala v namestnico direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe. “Zdaj me je iztrgala iz delovnega okolja. Svoj poklic imam rada in sem ga z veseljem opravljala, a je proti meni naščuvala tudi sodelavce. Sama je namreč natipkala peticijo, pod katero so se morali podpisati vsi, ki so mi bili podrejeni,” dodaja Šmon Potočnikova, ki naj bi jo direktorica poniževala tudi pred stanovalci doma.

Bila je čudna
Obrnili smo se na Volerjevo, a ta očitke zavrača kot neutemeljene. “Preden je omenjena delavka odšla na porodniško, je bilo vse v redu, ko pa se je vrnila, je bilo pri nas čudno vzdušje. Ko smo imeli sestanek z negovalci, so ti sami izpostavili njen odnos do zaposlenih, ki naj bi bil drugačen, mnenju pa so se pridružili tudi tehniki, ki so ji bili podrejeni,” pojasnjuje Volerjeva in dodaja, da so imeli v centru že dvakrat na obisku inšpektorico z inšpektorata za delo, ki je opravila razgovore z vsemi zaposlenimi, a naj nepravilnosti ne bi odkrila.

Bojijo se je
Kot navaja Šmon Potočnikova, naj ne bi bila edina žrtev, saj so pred tem iz centra odšli tudi socialna delavka, računovodkinja in še nekateri zaposleni. “Direktorice se vsi bojijo, meni pa je tudi dala jasno vedeti, da bo naredila vse, da se me znebi,” pravi Šmon Potočnikova, ki se je obrnila na zbornico zdravstvene nege in tudi na varuhinjo človekovih pravic. Kot so nam potrdili na Policijski upravi Celje, primer že preiskujejo kriminalisti.