Slovenija
36 ogledov

V pripravi na božične polnočnice

Žive jaslice bodo v rovih na ogled le v nedeljo in ponedeljek, razstava jaslic p Žurnal24 main
Večina kristjanov bo drevi, na predvečer božiča, pričakala praznik Jezusovega rojstva. Verniki se po običaju ta večer zberejo v krogu družine ter postavijo jaslice in božična drevesca.

Številni katoličani bodo obiskali polnočnice, po evangeličanskih cerkvah pa pripravljajo večerna bogoslužja. Natančen datum Jezusovega rojstva ni znan, so pa po besedah ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa kristjani ta dan izbrali zato, da ponazorijo svojo vero, da tudi v najbolj črno noč Jezus Kristus prinaša svetlobo. Okoli 25. decembra, natančneje okoli zimskega solsticija so namreč noči najdaljše v koledarskem letu.

V ljubljanski stolnici bo drevi polnočno mašo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres, v mariborski stolnici pa nadškof metropolit Marjan Turnšek. Evangeličanski škof Geza Erniša pa bo imel mašo ob 18. uri v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah. Potekal bo tudi tradicionalni nočni pohod na Nanos k polnočnici.
Ob božiču bo slovesno tudi v Vatikanu. Papež Benedikt XVI. bo drevi v baziliki sv. Petra daroval polnočnico, ki se bo tako kot minuli dve leti začela že ob 22. uri. Na božič bo z osrednjega balkona bazilike prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

V sveti deželi bo danes potekala procesija iz Jeruzalema v Betlehem, ki jo bo vodil tamkajšnji latinski patriarh Fuad Tval. Slednji bo nato v baziliki Jezusovega rojstva tudi daroval polnočnico.

Nekateri pravoslavni kristjani zaradi uporabe drugačnega koledarja božič praznujejo 7. januarja, med njimi tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.