Slovenija
47 ogledov

V pripravi zametki pokrajin

slovenija 24.08.11, Vloga za prijavo zacasnega prebivalisca, upravna enota Ljubl Anže Petkovšek
Posavci proti prenašanju pristojnosti iz upravnih enot.

Načrtovanje osmih okrajev vnaprej določa obrise in namere ustanavljanja bodočih pokrajin, so prepričani v svetu regije Posavje. "Pri načrtovani racionalizaciji gre zgolj za neko neumno željo po centralizaciji državne uprave. Cilj bi moral biti obraten: čim več pristojnosti prenesti na nižje ravni," je izpostavil Franc Bogovič (SLS) na njihovem srečanju.

Osem glavnih okrajev

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so zasnovali načrt, da bi reorganizirali upravne enote (UE), kar naj bi izvedli med letoma 2015 in 2020. Po mnenju strokovnjakov naj bi bila, kot pravijo na ministrstvu, najbolj optimalna razdelitev na osem upravnih okrajev, na sedanje "sedežne" UE Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Novo mesto. "UE zunaj sedeža okraja bi obdržale naziv, torej bi ostale 'upravne enote' in bi še naprej opravljale večino storitev za državljane in funkcijo enotne vstopne točke za državljane, organizacijsko pa bi delovale kot izpostave upravnega okraja," pojasnjujejo na ministrstvu. Izpostav bi ostalo 50.

Posavci pa se ne strinjajo in pravijo, da bodo UE v Krškem, Brežicah, Sevnici, Trebnjem, Črnomlju in Metliki postale zgolj vložišča za UE v Novem mestu. "Zgodilo se bo podobno kot na primeru davčne uprave, ki jo imamo trenutno organizirano po občinah in uslužbenci katere zgolj prepošiljajo vloge naprej, namesto da bi jih reševali," je poudaril Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica, ter dodal, da takšen način dela ne pomeni ne dostopnosti storitev za občane ne racionalizacije.

Večja lokalna povezanost

Na MNZ pa trdijo, da je težava delovanja javne uprave njena velika razpršenost, kjer so posamezne enote organov pri odločanju bolj povezane z ministrstvi kot med seboj in z drugimi lokalnimi organi; hkrati imajo sedeže uradov in izpostave na različnih lokacijah in v različnih krajih, kar storitve draži in povzroča nezadovoljstvo med uporabniki. "Sistem delovanja 58 samostojnih enot je nefleksibilen, okostenel in drag," trdijo. Prepričani so, da če bi UE (in druge državne organe na regionalni in lokalni ravni) uskladili in povezali, bi bile te bolj kakovostne, s centralizacijo režijskih storitev pa tudi cenejše; učinkovitejše bi bilo razporejanje kadrov in omogočeno vsebinsko združevanje delovnih področij. Dodajajo, da ima zdaj vsaka UE – "četudi ima samo deset zaposlenih in trikrat manj spisov na zaposlenega kot povprečna UE" – svojo režijsko službo, računovodstvo ipd.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.