Slovenija
17 ogledov

V pripravljenosti je sto vojakov

Poplave Nino Verdnik
Agencija za okolje je umaknila rdeči alarm, a zaradi močnega dežja še vedno pričakujejo poplavljanje nekaterih rek.

Deževje, ki je včeraj zajelo Slovenijo, naj bi se previdemoma nadaljevalo vse do sobote. Zaradi velike količine padavin pa na agenciji za okolje pričakujejo, da bo reka Drava prestopila bregove. Tudi za petek je predviden povečan pretok Drave iz Avstrije, ki naj ne bi presegel 2.000 kubičnih metrov na sekundo.

Opozorilne pretoke imata zaenkrat tudi Soča in Sava Bohinjka, njun vodotok pa v zadnjih urah še vedno narašča. Ob nadaljnjem deževju, z možnimi močnejšimi lokalnimi nalivi, je tako možno, da še narastejo manjše reke in hudourniki predvsem na območjih severozahodne Slovenije ter reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah, Koroškem, Zasavju, Posavju ter na Notranjskem in Dolenjskem.

V pripravljenosti sto vojakov

Na zahtevo poveljnika civilne zaščite je v pripravljenosti sto vojakov za pomoč v vzhodnem delu Slovenije. Zaradi nevarnosti poplav po Sloveniji je sicer v stalni pripravljenosti tudi okoli 60.000 pripadnikov civilne zaščite.

Za jezom na Kamniški Bistrici v Kamniku je že začelo poplavljati. Pristojni so odprli zapornico na jez in pripravili gradbene stroje za prekop v primeru okvare zapornice.

Zaradi močnega deževja so morali danes gasilci že večkrat posredovati. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je meteorna voda poplavila več hiš. V Mengšu je vdrla v objekt, v Dupleku poteka sanacija protipoplavnega zidu okoli poplavno ogroženega objekta, v Domžalah pa je meteorna voda vdrla v kletne prostore na Cesti Radomeljske čete. Težave imajo tudi v Velenju, kjer je v Hrastovcu voda zalila kletne prostore.

Deževje se bo predvidoma nadaljevalo do sobote opoldne, v soboto popoldne bodo padavine slabele. Agencija za okolje kljub temu priporoča previdnost in redno spremljanje napovedi in opozoril.

Vremensko napoved lahko spremljajte tudi na naši prenovljeni podstrani Vreme.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.