Slovenija
58 ogledov

V proračunski malhi manjka dodatnih 86 mio.

razno 05.09.11. evri, bankovci, denar, foto: shutterstock Žurnal24 main
Po enomesečnem premoru je državni proračun septembra spet zabeležil primanjkljaj.

Znašal je skoraj 86 milijonov evrov, kar je sicer eden najnižjih primanjkljajev v tem letu. V prvih devetih mesecih skupaj pa so bili izdatki države za skoraj 1,4 milijarde evrov višji od prilivov v proračun.

Septembra so bili proračunski prihodki za 3,4 odstotka nižji kot avgusta in so znašali 621 milijonov evrov. Odhodki pa so se povečali za 12,8 odstotka na 707 milijonov evrov, kažejo prvi izračuni o septembrski realizaciji državnega proračuna, objavljeni na spletnih straneh finančnega ministrstva.

Davčni prihodki so se septembra znižali za pol odstotka na 529 milijonov evrov, pri čemer so se še najbolj okrepili davki na blago in storitve, kamor sodi tudi DDV (za 3,3 odstotka na 417 milijonov evrov).

V devetih mesecih 1,4 mrd. evrov primanjkljaja

V prvih devetih mesecih skupaj so proračunski prihodki znašali 5,5 milijarde evrov, odhodki pa so dosegli blizu 6,9 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je tako dosegel omenjenih nekaj manj kot 1,4 milijarde evrov. V skladu z julijskim rebalansom se torej lahko poveča le še za približno 160 milijonov evrov.

Slovenija ostaja neto prejemnica sredstev iz evropskega proračuna. Plačila v skupno blagajno v Bruslju so namreč v prvih devetih mesecih znašala 360 milijonov evrov, od tam prejeta sredstva pa so dosegla 537 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.