Slovenija
73 ogledov

V prvem tednu uporabe eRecepta imajo težave tako zdravniki kot lekarnarji

Lekarna Anže Petkovšek
V prvem tednu uveljavitve elektronskih receptov hudi porodni krči. Tako zdravniki kot lekarnarji za izdajo recepta in zdravil porabijo precej več časa kot prej.

"Da je zdravnica spisala eRecept je potrebovala več časa, kot ga je potrebovala za moj pregled," nam je sporočil bralec, ki je sredi tedna zaradi težav z zdravjem moral k svojemu osebnemu zdravniku v Ljubljani. 

Pilotno izvajanje že leta 2013

Od začetka tega tedna vsi zdravniki v Sloveniji namesto papirnatih receptov izdajajo elektronske. Glavni namen uvedbe elektronskih receptov je večja preglednost in varnost predpisovanja zdravil, ima pa projekt, ki ga vodi ministrstvo za zdravje, kljub temu, da so ga pilotno začeli izvajati že leta 2013, kar precej porodnih krčev.

ljubljana 17.09.09, rudi dolsak,vd direktor, nena kopcavar gucek, gripa, pandemi | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Elektronski recept terja precej več podatkov kot prejšnji, vsaj pri prvem vnosu," pravi dr. Nena Kopčavar Guček dr. med., ki za izdajo enega elektronskega recepta zdaj povprečno porabi pol do minute več kot pri papirnih receptih. "50 do 60 odstotkov pacientov potrebuje 4, 6, 7 zdravil hkrati,"  dodaja Kopčavar Gučkova.

Digitalni podpis za vsak recept posebej

Za vsak recept posebej morajo zdravniki zaradi varnostnih razlogov vnesti tudi svoj kvalificiran digitalni podpis, kar jim vzame še več časa.

"Ima pa elektronski recept tudi veliko prednosti, predvsem glede varnosti uporabe zdravil,  zdravnika sistem takoj opozori na možne interakcije med zdravili, sistem opozori tudi, kdaj gre za športnika, nosečnico ...S tem receptom je trenutno res  več dela kot prej, pričakujemo pa, da bo v prihodnosti, ko bomo opravili začetne vpise in prešli na drugi korak, veliko bolj tekoče," še meni Kopčavar Gučkova.

Starejši bolniki zmedeni

Bolniki, ki so po 2. novembru dobili obnovljivi elektronski recept, lahko zdravilo zdaj dvignejo v kateri koli lekarni v Sloveniji. Vendar pa Kopčavar Gučkova tudi tukaj pričakuje nekaj težav. "Ne vem, če bodo čisto vsi bolniki, ki imajo obnovljive recepte, navodila natančno razumeli, saj od nas odhajajo praznih rok. Težave so se namreč pokazale že pri tako imenovanih letnih receptih, ko so morali bolniki vsake tri mesece po zdravilo v lekarno pa so se kljub temu vračali k zdravniku," pravi doktorica medicine. "Ena od rešitev je, da zdravniki natisnemo seznam zdravil, vendar smo tukaj spet korak nazaj, pri papirju in tiskanju."

Zdravniki naj bi še tiskali sezname zdravil?

Da imajo težave z eReceptom predvsem starejši in kronični bolniki, pravi tudi Milan Golub mag. farm. predsednik lekarniške zbornice. "70 odstotkov zdravnikov jim ne sprinta seznamov zdravil, zato so predvsem starejši precej zgubljeni," pravi Golub, Kopčavar Gučkova pa navaja, da takoh navodil niso dobili.

Golub, ki sicer poudarja, da gre za pozitivno novost, ki bo omogočila precej večjo varnost pri izdajanju in uporabi zdravil, razlaga, da imajo v lekarnah, čeprav je ministrstvovo eRecept projektno začelo izvajati že leta 2013, od uvedbe sistema na ravni celotne Slovenije, več težav.

lekarna vrsta zdravila | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

"Veliko več je administracije, zato se je čas izdajanja zdravila podaljšal, če bo šlo tako naprej, bomo potrebovali dodatne kadre," opozarja Golub.

V bazi zdravila, ki jih na trgu ni

Veliko težav farmacevtov pri izdajanju zdravil povzroča tudi problem neažurirane centralne baze zdravil, ki sicer obstaja že od prej in nima neposredne povezave z uvedbo eRecepta. "V centralni bazi zdravil je vpisanih okoli 3500 zdravil, na trgu jih je 1500, zato se pogosto zgodi, da zdravnik predpiše zdravilo za katerega baza sicer pravi, da obstaja, v lekarnah pa ga ni," razlaga Golub. Farmacevti morajo zato poklicati zdravnika, ki je zdravilo predpisal in se z njim dogovoriti, s katerim zdravilom je mogoče predpisano nadomestiti, kar jim seveda vzame precej časa.

"Na to težavo opozarjamo že dlje časa, na žalost pa zaradi neodzivnosti Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) ažuriranih podatkov še vedno ni," dodaga Golub. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • mph 14:08 06.november 2015.

    Sploh ni res, tvoje podatke lahko osvežijo iz online sistema brez tvoje kartice, če si v njihovi bazi. Če te sestra pošlje domov po kartico, če si jo pozabil, ni razlog, da TEHNIČNO ne bi bilo možno. Bi pa se ...prikaži več to hitro razpaslo. Glede 10 receptov nisi razumel, kaj sem napisal. Ko ima enkrat nekdo predpisano STANDARDNO terapijo 10 zdravil, je to že vezano na pacienta, zdravnik samo klikne na nabor, pobriše morda kakšen recept, ki ne rabi, ... in zadeva je rešena v kliku.

  • wingspan15 13:49 06.november 2015.

    ravno včeraj sem šla k zdravniku po recepte. Prej sem jih naročila po telefonu in šla iskat, potem sem pa še eno uro čakala, da je poslala sestra recept lekarni, da sem zdravila lahko dvignila. Ne gre za negativno sprejemanje ...prikaži veče novosti, ni pa to praktično ne za sestro, ne za pacienta.

  • Ferluci 12:28 06.november 2015.

    Ni tako. Vedno po potreben obisk pri zdravniku, tudi zaradi tega, da preko kartice preverijo tvoje zavarovanje. Edino, kar je je to, da ti ni treba nositi papirnatega recepta v lekarno. Torej na strani pacienta se popolnoma nič ne spremeni. ...prikaži več. Tudi število receptov se ne spreminja, 10 različnih zdravil bo edino mogoče zmanjšati z biološkimi zdravili. Telefon tukaj nima nobene veze - razen, če poznaš zdravnika, pa še to je vprašljivo zaradi nadzornih postopkov, enako kot čakalne dobe.