Slovenija
36 ogledov

V prvi razred po eden več

Šolarji Saša Despot
Začetek šole. V prvih dneh septembra mestni redarji ne bodo popuščali.

V ljubljanskih osnovnih šolah se povečuje povprečno število učencev na razred – v prvih razredih bo letos v povprečju 23,4 učenca na razred, kar je za skoraj enega učenca več kot lani. Povečuje se tudi vključenost otrok v vrtce; ta znaša 87,5 odstotka, na ravni države pa je 75,4-odstotna, so se pohvalili na Mestni občini Ljubljana (MOL).

Na vrtec jih čaka še tisoč

V ponedeljek bo v ljubljanske šole prvič vstopilo 2.656 učencev, v vrtce pa 3.352 otrok. Na čakalnem seznamu je sicer še 1.053 otrok do tretjega leta, a od tega le 179 takih, katerih oba starša imata stalno prebivališče v MOL že od 1. januarja lani. "Od leta 2006 do danes smo z adaptacijami, rekonstrukcijami, prizidavami in novogradnjami odprli 84 novih oddelkov," pravijo na MOL.

Marija Fabčič, vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na MOL, je izpostavila še, da so lani le enemu otroku plačali udeležbo v šoli v naravi, medtem ko so brezplačna kosila in enkratno pomoč ob vstopu v šolo omogočili okoli tisoč prejemnikom. Starše tako pozivajo, naj prek centra za socialno delo kandidirajo tudi za te možnosti pomoči.

Šola in EuroBasket

Vodja mestnega redarstva Andrej Orač je ob tem napovedal, da bodo vsi kršitelji ne glede na gnečo ob začetku šolskega leta v primeru kršitev z redarstva prejeli "pozdrave" v obliki plačilnega naloga. Redarji bodo v sodelovanju s policisti in sto prostovoljci skrbeli za umirjen in urejen promet v okolici šol. Orač je dodal, da se skoraj sočasno s šolskim letom začenja tudi evropsko prvenstvo v košarki, tako da se bodo v dopoldanskem času osredotočili na šole, popoldne pa na promet v okolici dvoran Tivoli in Stožice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.