Slovenija
54 ogledov

V rdeči katrci le vozil Strojanove

Zaradi Romana Čmaka sta se zgodila Ambrus in izselitev Strojanovih. (Foto: Nik R Žurnal24 main
Roman Čmak. Na zatožno klop je znova sedel Roman Čmak, širši javnosti znan kot človek, ki je sprožil afero Ambrus.

Voznik. Na zatožno klop je znova sedel Roman Čmak, širši javnosti znan kot človek, ki je sprožil afero Ambrus. Obtožnica mu očita veliko vlomno tatvino, poskus velike vlomne tatvine in nasilništvo. "Jaz sem samo peljal Gordano in Igorja ter ju počakal v avtu. Tudi policistu sem rekel, da sem bil tam, a nisem nosil nobenih vreč. Gordana je rekla, da je vrečo našla v zabojniku," je Čmak pojasnil svojo vlogo.

Čmak, Strojanovi in Ambrus Dvaindvajsetega oktobra 2006 je Čmak na cesti Zagradec–Ambrus pri Dečji vasi hudo ranil Jožefa Šinkovca. S tem je sprožil upor krajanov Ambrusa proti romski družini Strojan, saj je Čmak živel v njihovem taboru; Strojanovi so se morali izseliti. Posebno huda telesna poškodba. Čmak (45-letnik) je 11. julija 2007 na Dobu začel prestajati pet let in štiri mesece dolgo zaporno kazen.

"Nisem prosjačil"
Čmak naj bi 15. junija 2006 na naslovu Tolčane 14 za rožami na okenski polici našel ključ hiše in vzel nekaj malega denarja, škatlo z novoletnimi raketami, iz zamrzovalnika pa odnesel pet kilogramov svinjine, pet kurjih bedrc, suho in navadno salamo, šest pollitrskih pločevink piva in štiri kokakole. Enajstega julija 2006 naj bi poskusil vlomiti v hišo družine Blatnik, a ker je vnuk to preprečil, naj bi se ga lotil s kovinsko palico. "Tega nisem storil, nikoli nisem vlamljal, bilo mi je slabo, ko sem bral obtožnico," je dejanje zanikal. Zatrdil je, da je s svojo rdečo katrco le peljal dva moška in dve ženski, ustavil pred vasjo in jih tam v avtu počakal: "Nikoli nisem šel z njimi, ker mi je bilo nerodno prosjačiti, zato sem se vedno čim bolj skril." To je potrdil tudi Ignac Grm, v čigar hišo je bilo vlomljeno: "Romi so k nam nenehno hodili. Če smo bili doma, so prosili za vodo, sicer pa so k nam vlomili že trikrat. Čmak pa ni nikoli prosil ali prišel do hiše. Bil sem na pošti, kjer je bila tudi ena od Strojanovih. Ona je zagotovo slišala, ko sem razlagal, da naju z mamo ne bo doma, ker greva na njivo grabit seno," je pojasnil Grm in dodal, da je Čmakov avto videl sosed.

Obravnava kar na domu

Ker Čmakova zagovornica vztraja pri osebnem zaslišanju prič, se bo ena od obravnav zaradi starosti najbolj obremenilne priče Slavice Marije Blatnik, ki ni zmožna priti na sodišče, odvijala kar na njenem domu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.