Slovenija
36 ogledov

V rejništvo vse manj otrok

razno 14.03.12. mama z otroci, druzina, otroci, Cakovec - Medjimurska zupanija i Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l
Prijava. Kljub zlorabam so otroka pustili pri materi narkomanki.

"Že pred leti sem prijavila zlorabo otrok v družini, pa se do danes ni zgodilo nič," pravi bralka, sicer učiteljica (ime je znano uredništvu). Centru za socialno delo (CSD) je večkrat prijavila mater narkomanko, ki je svoja otroka po več dni puščala sama doma. Ves čas je domov vozila moške, tam so popivali in razgrajali. "Dogajale so se hude zlorabe, ne vem, zakaj niso otrok odvzeli in jih oddali drugi družini," dodaja. Starejši otrok je danes prav tako narkoman, ne živi več doma, mlajši je še pri materi.

Prijava na inšpekcijo

"Če CSD na prijavo ogroženosti otroka oziroma neustrezne skrbi zanj ne reagira, se lahko prijava poda tudi na socialno inšpekcijo," so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). CSD lahko otroka tudi odvzame staršem ter ga namesti v vzgojo in varstvo drugi osebi ali zavodu, če so starši zanemarili otrokovo vzgojo in varstvo ali če je to iz drugih pomembnih razlogov v otrokovo korist.

Manj otrok

"Število otrok, ki so nameščeni v rejniške družine, se nekoliko zmanjšuje," opažajo na MDDSZ. Leta 2004 je bilo 1.222 otrok pri nadomestni družini, oktobra letos pa 1.045. "Nekolikšen upad števila otrok in mladostnikov bi najbrž težko povezali s trditvijo, da naše družine oziroma starši v njih bolje opravljajo svoje starševske naloge," pojasnjuje direktorica direktorata za družino Ana Vodičar. Meni, da je glavni razlog v manjših generacijah.

"V Sloveniji imamo vedno približno sto prostih mest v rejniških družinah, tudi teoretično s prezasedenostjo ne more biti težav," dodajajo na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.