Slovenija
154 ogledov

V Revozu vse bolj vre

Revoz Gregor Prebil
V novomeškem Revozu potekajo pogajanja za dogovor med vodstvom in sindikati za prihodnji dve leti. Močno se zatika že pri letni nagradi, ki jo Revozovi delavci dobijo decembra. V kolikor do jutri ne bodo dosegli napredka, sindikalisti napovedujejo zaostrovanje.

Med delavci novomeške tovarne avtomobilov je včeraj zaokrožilo pismo predsednika Sindikata delavcev Revoza Slavka Pungeršiča, s katerim jih obvešča o pogajanjih za dogovor za prihodnji dve leti. Aktualni dogovor se s koncem letošnjega leta izteče. Močno se je zataknilo že pri letni nagradi.

"Vodstvo še vedno vztraja, da je izplačilo ob koncu leta 125 evrov bruto, kar v neto znesku pomeni manj kot 100 evrov," izpostavlja Pungeršič. Nevenka Bašek, Revozova predstavnica za stike z mediji, je za naš portal glede tega pojasnila, da je višina letne nagrade pogojena z doseženimi rezultati. "To je jasno opredeljeno v dogovoru, ki velja do konca letošnjega leta. Stvari so jasne," poudarja.

Pungeršič to sicer potrdi, a po drugi strani izpostavi, da je v dogovoru jasno opredeljeno tudi, da se dogovor v katerem koli trenutku lahko spremeni - v kolikor pride do spremenjenih okoliščin. "In okoliščine so se v primerjavi s tistimi izpred dveh let nedvomno spremenile. Vodstvo si pred tem zatiska oči. Mi si jih nismo, ko smo dogovor na njihovo pobudo že dvakrat spremenili."

Višina letne nagrade je v tem trenutku še negotova, pogajanja še potekajo.

Revoz | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Vodstvo si prizadeva realno znižati plače

Sindikalist Slavko Pungeršič v pismu izpostavlja tudi, da je vodstvo Revoza v pogajanjih za dogovor 2017 do 2020 prišlo celo s predlogom, da se izplačila na mesečnem nivoju realno znižajo. "Žal jih noben argument ne prepriča. Izplačila bi najraje zamrznili za štiri leta, kar bi pomenilo dejansko realno znižanje plač Revozovim delavcem, ki že zdaj delajo za nizke plače," izpostavi.

Kako vodstvo argumentira takšne predloge, kakšna je logika takšnega razmišljanja, Baškova za naš portal za zdaj ne komentira. "Nikoli med pogajanji nismo komunicirali glede njihovih podrobnosti, tudi tokrat ne bomo." Baškova doda še, da se vedno pogaja za nov dveletni sporazum, da je to povsem običajna praksa in da so se še vedno uspeli dogovoriti "v korist obeh strank". "Okoliščine se niso tako drastično spremenile, da bi bilo tokrat kaj drugače."

Pungeršič je seveda na tej točki ostrejši: "Vodstvo s takimi stališči tovarno dejansko pelje v obdobje izrednih razmer." Dodaja, da če se do jutri z vodstvom ne bodo dogovorili vsaj glede višine letne nagrade, bodo začeli z vsemi pripravami glede nadalnjega sindikalnega boja. Na naše vprašanje, ali bodo začeli s pripravami na stavko, Pungeršič odgovori, da glede tega še ne želi odgovarjati.

Splošno nezadovoljstvo

Jutri sicer v Revoz prihajajo predstavniki nadzornega sveta iz Francije, ki bodo naleteli na precej nejevoljne delavce. Tudi v našo redakcijo se jih je obrnilo nekaj, ki se z imeni in priimki bojijo izpostaviti, hranimo jih v redakciji. "To, kar se zdaj dogaja, prestopa vse meje. Za božičnico nam želijo dati neko miloščino, zdaj pa nam hočejo še nižati plače. Dejansko Revozovi delavci delamo skoraj za minimalno plačo. Da o razmerah, v kakršnih delamo, ne govorimo."

V Revozu se je stavko sicer omenjalo že večkrat v zadnjih letih, a do nje nikoli ni prišlo. "Kot rečeno, vedno se nekako uspemo dogovoriti v korist obeh strank," poudarja Baškova. Koliko je v dogovoru zares zadovoljstva za delavce, je drugo vprašanje. Večina kakšne druge izbire žal nima.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • McBobo 18:26 15.december 2016.

    Ko ne gre več, se enostavno vsedeš in počivaš. Če imaš možnost, ustaviš še trak. Zgledi vlečejo. Ne vem ali je to tako težko storiti? Ko ne gre več, vstaneš in greš domov ali vmes še na RK ali Karitas ...prikaži večs po futer. Ne biti taka ovca. Drugače pa pot pod noge pa v kontra smer- Avstrija. A je tako težko dvignit glavo in vsaj sebi reči-dovolj je bilo jeb....

  • Behemoth667 14:59 15.december 2016.

    Tole si preberte: http://za-misli.si/kolumne/robert-ivanc/2146-cloveski-viri

  • Behemoth667 14:59 15.december 2016.

    Človeški viri Podrobnosti\s\sObjavil(a) Robert Ivanc\s\sUstvarjeno 20 Februar 2015\s\sZadetkov: 22284 69V sredini novembra sem zasledil informacijo, da novomeški Revoz zaposluje. Kot iskalec zaposlitve sem jim poslal zaposlitveno prošnjo. Presenetil me je hiter, a detajlno skrbno ...prikaži več izdelan sistem izbora kandidatov, ki ga je izvajala Revozova "Direkcija za človeške vire". Da ponazorim plastičnost tega novodobnega, kapitalističnega izraza, bom v nadaljevanju namesto o ljudeh govoril o virih.V zgolj dveh tednih od dne, ko sem odposlal prošnjo za zaposlitev, sem (s prvim decembrom) nastopil z delom v nočni izmeni. V kratkem dvotedenskem obdobju sem se kar štirikrat odpeljal v dolenjsko prestolnico, da sem opravil vse potrebne razgovore, oceno mojih delovnih spretnosti in psihofizičnih sposobnosti, zdravniški pregled, varstvo pri delu ter celodnevni izobraževalni seminar. Najnapornejši v stampedu detajliranega sistema izbora kandidatov je bil ce