Slovenija
70 ogledov

V Rušah največji kres v državi

kres, Ruše Žurnal24 main
Po Sloveniji bodo zvečer na predvečer praznika dela zagoreli kresovi. Najbolj zanimivo bo v Rušah, kjer so za obiskovalce pripravili največji kres v državi.

Boštjan Lesjak iz občine Ruše je za zurnal24.si povedal, da so s pripravami za postavitev največjega kresa začeli že marca, ko so občane pozvali k zbiranju lesa. Delo so tako razdelili v posamezne odbore in z zbiranjem začeli 1. aprila.

Pazljivo pri kresovanju!

Poskrbite za varnost na kresovanju. Število požarov se v času kresovanja poveča. Prav tako se poveča tudi uporaba pirotehničnih sredstev. Če jih boste uporabljali, vas lahko doleti globa v višini do 1.200 evrov. Več v povezavi.

"Nabralo se je za okoli tisoč kubičnih metrov lesa," je dejal Lesjak. Kres bo tako za vse tiste, ki si ga boste zvečer ogledali, prava paša za oči.

V višino namreč meri kar 13 metrov, razprostira pa se na 600 kvadratnih metrih površine. Zaradi varnosti so morali okoli njega postaviti 40-metrski varovalni pas.

"Gre za zelo močno vročino," pravi sogovornik, ki ob tem napoveduje, da bodo kres prižgali okoli pol desetih zvečer. Lesjak pričakuje, da si bo njihov kres prišlo ogledat okoli 1.500 ljudi.

Kresovanja tudi drugod po državi
Kresovanja bodo sicer potekala tudi drugod po državi. Najbolj znano je kresovanje na ljubljanskem Rožniku in v Koblerjevem zalivu v Mariboru, kjer bo zbrane nagovoril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Pregled večjih kresovanj v tej povezavi.

Kresovanjem bo sicer naklonjeno tudi vreme, saj vremenoslovci napovedujejo, da zvečer in ponoči ne bo deževalo. Podrobnejšo vremensko napoved si oglejte na našem portalu www.vreme.net.

Pošljite nam fotografije kresovanj. Uporabite Navezo ali spodnji obrazec.

Praznik dela
Praznik dela je mednarodni praznik, praznuje pa ga večina držav sveta.

Posvečen je spominu na dogodke v Chicagu leta 1886, imenovane Haymarketski izgred, ko so delavci zahtevali osemurni delavnik, vendar je policija demonstracije zatrla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.