Slovenija
2310 ogledov

V SAB imajo rešitev za manjkajočega ministra

Alenka Bratušek Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor
Svet stranke SAB je podal predlog o tem, kdo naj zasede prosto mesto ministra za kohezijo.

Svet stranke SAB je sledil predlogu predsednice stranke Alenke Bratušek in sklenil, da bo SAB kandidata za novega ministra za kohezijo predlagala po sprejetju proračuna. Obenem predlagajo, da vodenje resorja po tem, ko se bodo Iztoku Puriču iztekli tekoči posli, začasno prevzame Bratuškova, sicer ministrica za infrastrukturo, so sporočili iz SAB.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je že od nastopa aktualne vlade v domeni SAB. Sprva jo je vodil Marko Bandelli, ki je bil zaradi neprimerne komunikacije prisiljen odstopiti, odstop pa je iz osebnih razlogov podal tudi njegov naslednik Iztok Purič. Funkcija mu je prenehala danes, ko se je z njegovim odstopom seznanil DZ.

Zdaj mora premier Marjan Šarec v desetih dneh predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Do tedaj bo Purič še opravljal tekoče posle. V svetu SAB predlagajo, naj vodenje resorja Šarec začasno poveri Bratuškovi.

Pri proračunu se "nekaj zapleta"

Kot so za STA pojasnili po nocojšnji seji sveta stranke, so se za to, da počakajo z iskanjem novega ministrskega kandidata, odločili, "ker iz izjav in dejanj partnerjev kaže, da proračun lahko ne bi bil sprejet, kar bi pomenilo, da vlada dejansko ne more delovati naprej". Tudi Bratuškova, ki je organom stranke predlagala tako ravnanje, je danes ob robu sestanka koalicije o Adrii Airways znova opozorila, da se pri proračunu "nekaj zapleta".

Med drugim je vprašljiva podpora Levice, ki jo pogojuje z dogovorom s koalicijo glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Znano pa je tudi, da obstaja možnost, da bo Šarec na sprejem vezal zaupnico. Če se bo to zgodilo in proračunski dokumenti ne bodo dobili dovolj podpore, lahko premier in z njim vlada padeta.

O proračunu bo državni zbor odločal konec novembra. V SAB ocenjujejo, da "se noben resen in kredibilen kandidat za vodenje vladne službe zaradi možnosti nesprejetja proračuna noče izpostavljati kot kandidat za ministra vlade, ki utegne pasti tik po tem, ko bi bil potrjen za ministra".

Poslanci SAB bodo podprli proračun

Sta pa tako svet kot izvršni odbor SAB sprejela sklep, da bodo poslanci SAB podprli proračun za leti 2020 in 2021. "V SAB namreč pozdravljamo zaveze koalicije in predsednika vlade o dvigu pokojnin z dvigom odmernega odstotka in prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno," so zapisali po seji.

Glede na to, da bodo v SAB s predlogom za Puričevega naslednika počakali, bo resor vsaj nekaj časa brez lastnega ministra s polnim mandatom. A predsednica SAB Bratuškova zatrjuje, da črpanje evropskih sredstev nikakor ni ogroženo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Janez_53 10:23 02.oktober 2019.

    Najboljše, da Alenka prevzame kar vse (ker je kot Vegeta-vsepovsod se vtika): vsaj dve ministrstvi, položaj predsednika vlade, pa mogoče bi ji še ostalo nekaj časa za komisarsko mesto v Bruslju. Mislim, da bi evropske poslance izjemno razveselila predvsem z zaslišanjem.

  • mirror 00:09 02.oktober 2019.

    Bolezensko prirojena ambicioznost je premalo za opravljanje zahtevnih del. Mi znamo, mi zmoremo ne daje rezultatov. Volivci vemo, ker vas nismo izvolili. V vladi ste samo zato, da ni tam Janša.

  • mirror 23:39 01.oktober 2019.

    Spet nov primer, ko absolutna predlaga sama sebe na položaj. SAB jo je predlagala, ha, ha, da dol padeš od smeha. Če ni bila dobra za Bruselj, tudi za nas ni. To smo ji že povedali na volitvah, pa nič ...prikaži več ne razume in še kar rine. 2TDK čaka, karavanški predor tudi, tretja razvojna os je še v povojih, ona pa bi prevzela še eno ministrsko mesto. Seveda za svoj žep.