Slovenija
50 ogledov

V Savi Bohinjki poginilo 50 kilogramov rib

ribe Žurnal24 main
Zaradi onesnaženja vode je v torek popoldne v Savi Bohinjki pod naseljem Selo pri Bledu poginilo za okrog 50 kilogramov rib. Po prvih informacijah je onesnaženju botrovalo nepravilno delo v čistilni napravi Bled.

Onesnaženje zaradi izlitja kemikalije so v Savi Bohinjki opazili v torek popoldne nekaj po 15. uri. Blejski prostovoljni gasilci so v vodo položili pregrade in pobrali goščo, ki se je nabrala ob njej, člani blejske ribiške družine pa so iz vode pobrali poginjene ribe.

Kot so ugotovili policisti, je do onesnaženja prišlo pri mostu čez reko pod naseljem Selo pri Bledu. Policisti so o dogodku obvestili inšpektorja za varstvo pred naravnimi nesrečami, inšpektorja za okolje in inšpektorja za kmetijstvo. Z ugotovitvami bodo seznanili pristojno tožilstvo in ukrepali v skladu z njihovimi navodili, je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Leon Keder.

Pogin naj bi povzročila čistilna naprava

Po prvih informacijah je iztek kemikalij povzročilo nepravilno delo v čistilni napravi Bled. V podjetju WTE, Projektna družba Bled, ki ima kot koncesionar v upravljanju kanalizacijsko omrežje v blejski občini, so dogodek obžalovali in zagotovili, da bodo povrnili škodo, je povedal predsednik Ribiške družine Bled Samo Novak.

Vodja čuvajske službe blejske ribiške družine Adi Balič pa je pojasnil, da do zdaj takšnega primera in onesnaženja iz čistilne naprave še niso imeli, so pa letos že zabeležili pogin rib v ribogojnici, in sicer zaradi izpusta fekalij.

Škode okrog tisoč evrov

Škoda na ribjem življu zaradi pogina okrog 50 kilogramov rib znaša približno tisoč evrov, večja pa je sekundarna škoda, saj takšni dogodki in onesnaženje vode odvračajo ribolovni turizem. "To nas bolj skrbi, medtem ko ribe vedno lahko kupimo in vrnemo v reko," je pojasnil Novak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.