Slovenija
26822 ogledov

V SDS pobudo zakona, vloženo tik pred veliko nočjo, označujejo kot arogantno

Janez Janša SDS Profimedia
Začetek postopka zbiranja podpisov za Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, v največji opozicijski stranki SDS pa: Evtanaziji ostro nasprotujemo.

"V Slovenski demokratski stranki (SDS) ostro nasprotujemo evtanaziji. Predstavniki levih strank pod krinko društva Srebrna nit so v Državni zbor vložili pobudo za začetek zbiranja podpisov za vložitev predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja," so prepričano zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnimo: včeraj je združenje Srebrna nit – združenje za dostojno starost začelo s postopkom za začetek zbiranja 5000 podpisov, ki jih potrebujejo za obravnavo zakona v državnem zboru. "Zakon pod določenimi pogoji omogoča skrajšanje trpečega umiranja tistim pacientom, ki si tega neomajno želijo," so prepričani v združenju Srebrna nit. 

Če so vsi pogoji izpolnjeni in je predsedniku Državnega zbora v skladu z ZRLI in Poslovnikom Državnega zbora predložen predlog zakona z najmanj 5000 podpisov podpore, predsednik Državnega zbora obvesti poslanke in poslance o začetku zakonodajnega postopka. Državni zbor obravnava predlog zakona, ki ga vložijo volivci, po enakem postopku kot predloge zakonov, ki jih predlagajo drugi možni nosilci zakonske iniciative (vlada, vsak poslanec, državni svet).

"ZPPKŽ nikomur ničesar ne jemlje. Vse pravice, ki jih imajo pacienti sedaj, ostajajo. Zakon zgolj daje pravico in možnost tistim, ki bi se želeli odločiti za takšno pot, da to storijo na etičen način, dostojanstveno in v skladu s postopkom, ki ga zakon določa. Prav vsem pa zakon daje zavest, da bodo lahko svobodno odločali o svojem koncu, ki bo tak, za kakršnega se bodo sami odločili," so prepričani v združenju Srebrna nit.

SDS: Predlog nima soglasja zdravniških organizacij 

"Menimo, da je tema evtanazije občutljiva tema, ki od celotne družbe zahteva široko in temeljito razpravo. Predlog zakona, za katerega je bila v Državni zbor vložena pobuda, pa je bil pripravljen v zelo ozkem krogu posameznikov. Poleg tega, kot smo slišali, predlog zakona niti nima podpore oziroma soglasja zdravniških organizacij," so danes v odzivu na včerajšnji začetek postopka v državnem zboru zapisali v SDS-u. 

Evtanazija | Avtor: Profimedias Profimedias

"V Slovenski demokratski stranki vedno smo in vedno bomo zagovarjali svetost življenja, čemur sledi tudi slovenska Ustava, ki govori o nedotakljivosti človekovega življenja," so dodali, a obenem dodali, da so kljub ostremu nasprotovanju evtanaziji vedno pripravljeni na pogovor o svetosti in nedotakljivosti človekovega življenja.

"Dejstvo, da je bila pobuda v državni zbor vložena v času pred veliko nočjo, ko kristjani slavimo Kristusovo vstajenje in večno življenje, pa ocenjujemo kot nespoštljivo in arogantno," pa so prepričano zaključili v SDS.

Srebrna nit: Možnosti zlorabe ni

Predlog ZPPKŽ sicer ureja možnost pomoči v skrajni stiski in uzakonja pravico vseh polnoletnih, obvezno zavarovanih oseb v Republiki Sloveniji, ki neznosno trpijo in ne morejo upati na izboljšanje svojega zdravstvenega stanja, da pod določenimi pogoji zaprosijo družbo za pomoč pri izvedbi svoje odločitve in dostojanstveno zaključijo svoje življenje. Zakon izključuje to možnost za otroke oz. osebe mlajše od 18 let, za osebe, ki nimajo fizioloških razlogov trpljenja, za osebe z depresijo, ki je duševna motnja, so zapisali v Srebrni niti in dodali, da je možnost zlorabe praktično nična: "Zakon zagotavlja družbeni nadzor in najvišjo stopnjo varnosti postopka pred zlorabami ali zmotami. Zakon tudi določa stroge pogoje, v okviru katerih se odločitev o prostovoljnem končanju življenja sprejme po skrbni preučitvi vseh možnosti zdravljenja in po pogovoru z lečečim ali nadomestnim zdravnikom, neodvisnim zdravnikom, psihiatrom, komisijo ter drugimi strokovnjaki."

Komentarjev 74
 • rd2dmk2 06:19 06.april 2023.

  seveda nima podpore zdravniškega lobija.. na pol mrtvega bi držali na aparatih in tabletah da bi vlekli mastne denarje. zraven pa he še kdo kot na primer občine da bi pobirale nepremeične v zameno za nadomestilo za podporo za nego. ...prikaži več mene bolj skrbi tiszo o darovanju organov, kjer te čist kamot spravijo na oni svet,če najdejo da imaš rezervni del za kakega VIP-ovca. dokler bom pri zavesti pa nima nihče kaj odločat o meni. niti da se zdravim niti da umrem. nadaljevanje sledi..

 • jakec1575 20:16 05.april 2023.

  Pomoje se gargamel, da bo kdo podpisal evtanazijo, ko ga bo dohitela demenca in bojo drugi lahko podpisal.

 • Avatar Leon
  Leon 18:50 05.april 2023.

  Kje lahko podpišem ?