Slovenija
18 ogledov

V Secopu bodo odpustili 440 delavcev

secop danfoss Žurnal24 main
Končala so se pogajanja v črnomaljskem Secopu. Uprava je namreč že na začetku aprila najavila, da nameravajo nemški lastniki odpustiti približno 650 delavcev in njegovo proizvodnjo preseliti na Slovaško.

Kot je povedal glavni Secopov sindikalist Zdravko Bahor, naj bi se odpuščanja začela konec septembra, zaključila pa konec junija prihodnje leto. Konec avgusta bodo v Črnomlju začeli z demontažo prve Secopove proizvodnje linije in njeno selitvijo na Slovaško, je pojasnil. V naslednjih dneh bo uprava o prekinitvi delovnega razmerja obvestila presežne delavce.

V sredo naj bi po Bahorjevih besedah z upravo Secopa podpisali dogovor, po katerem naj bi konec septembra odpustili prvih 51 delavcev, med njimi bo 40 zaposlenih, ki so se javili sami. Nato naj bi konec decembra odpustili še novih 164, konec marca prihodnje leto naslednjih 168 in konec junija prihodnje leto še zadnjih 57 delavcev, je navedel.

Manj odpuščenih, kot so načrtovali

Odpuščenih bo 220 delavcev manj, kot so načrtovali sprva. Tisti, ki bodo ostali, pa bodo v Črnomlju izdelovali komponente za tovarno v slovaških Zlatih Moravicah. Teh naj bi tam potrebovali za 3,2 milijona evrov, je dejal.

Omenjeni program odpuščanj naj bi predvidoma zaključili junija prihodnje leto, potem pa bo vse odvisno od podpisa novih programov ali morebitnega novega naložbenika, ki ga v Secopu, ravno tako kot novega direktorja, še iščejo, je pojasnil Bahor.

Sindikat in uprava sta se dogovorili tudi o tem, da bodo ohranili dogovorjeni motivacijski dodatek pri plači. Hkrati pa se je uprava zavezala tudi, da bo v naslednjih potezah v podjetju sodeloval tudi sindikat.

Komentarjev 2
  • VERITA 15:03 28.julij 2011.

    To so tuji lastniki.In kaj lahko pričakujemo v Fructalu drugega?Še je čas, da se izpeljava prodaje prepreči.

  • mb 13:27 28.julij 2011.

    to je pa tipično za slovenijopodjetje se proda tujemu "strateškemu partnerju" ali pa tujemu investitorju, ki potem podjetje enostavno čez leto ali dve ukine oz preseli večji del nekam na vzhod ali jug.predtem pa potegnejo od države še ...prikaži več nekaj subvencijbravo našiuničimo to državo čim prej in postanimo družba brez zaposlitve, bodimo odvisni od miloščine, ki nam jo bo mogoče dala EU