Slovenija
14 ogledov

V sedmih mesecih niti evra

Igor Kolenc Suzana Kos
Izterjava. Izola v težavah tudi zaradi neučinkovitega birokratskega aparata.

Lastniki nepremičnin v Izoli (vseh lastnikov je blizu 7.500, od tega večina fizičnih oseb, ki jih je okoli sedem tisoč,) so konec lanskega leta občini iz naslova neplačanega davka za uporabo stavbnega zemljišča dolgovali 726 tisoč evrov. To je za majhno občino veliko denarja, zlasti ob dejstvu, da se je v občinsko blagajno do konca junija nateklo le 28 odstotkov načrtovanih letošnjih prihodkov občinskega proračuna. "Če bi državne službe delovale, se občini ne bi bilo treba zadolžiti. Politiki se obešajo na zlato fiskalno pravilo, a bi bilo treba predvsem zagotoviti, da bi birokratski pogon v državi, ki se ga očitno ne da več obvladovati, učinkovito delal," poudarja izolski župan Igor Kolenc.

Spremembe neučinkovite

Na vprašanje Žurnala24, kaj so zaradi neučinkovite izterjave naredili, Kolenc odgovarja: "Sestali smo se z direktorjem koprskega davčnega urada, komunicirali z generalnim uradom v Ljubljani. Razložili so nam, da so prešli na nov informacijski sistem in centralizirali davčno računovodstvo," pravi župan Izole in ugotavlja, da je zadeva "postala povsem neučinkovita".

Kdo je dolžnik, davčna uprava občini ne razkrije. "Pojasnili so nam, da bi, če bi jih vprašali za konkretnega lastnika nepremičnine, razkrili, kakšno stanje davčnega dolga ima. To je popoln absurd! Mi bi morali torej na Durs poslati okoli 7.500 poizvedb za vse lastnike nepremičnin v Izoli, da bi dobili sliko dolžnikov. Pred omenjenimi spremembami so nam bili podatki o dolžnikih dostopni," še razlaga.

Prenos na carinski urad

Drug udarec občinskim prihodkom pa je prehod izterjave občinskih glob in kazni na carinski urad. "Znesek je dosegel že 290 tisoč evrov, v sedmih mesecih pa niso izterjali niti evra. Prenos izterjave na carinski urad je bil konec lanskega leta, rezultat organizacijskih in tehničnih težav pa je, žal, na dlani," je ogorčen Kolenc. Z omenjenimi težavami, ki jih ima Izola, se po njegovem srečujejo tudi v preostalih občinah.

Komentarjev 2
  • juventus1897 09:02 24.avgust 2012.

    Kjerkoli se pojavi SDjevec, sledi propad !

  • dragec 08:58 24.avgust 2012.

    Zamenjajmo nesposobnega župana. V naši državi jih je veliko.