Slovenija
18 ogledov

V slabo banko 200 mio

Slaba banka Anže Petkovšek
Država že dokapitalizirala DUTB z 200 milijoni evrov

Vlada je v četrtek po objavi rezultatov stresnih testov bank v imenu države kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) sprejela sklep o dokapitalizaciji te družbe v višini 200 milijonov evrov, je razvidno iz današnje objave na Ajpesu.

Osnovni kapital, ki znaša nekaj več kot 1,8 milijona evrov, se je povečal za nominalni znesek 200 milijonov evrov, in sicer so se delnice vplačale po emisijski vrednosti dva evra za delnico. 199.999.700,99 evra je vplačanih v obveznicah države, 299,01 evra pa v denarju.

Vlada je tudi soglašala s sklenitvijo pogodb med DUTB ter Novo Ljubljansko banko (NLB) in Novo Kreditno banko Maribor (NKBM) za odplačni prenos premoženja oz. prenos slabih terjatev, in sicer z izdajo obveznic DUTB v skupnem znesku 1,133 milijarde evrov.

Najprej prenos z NLB in NKBM

Kot je v četrtek ob predstavitvi rezultatov skrbnega pregleda aktive in stresnih testov osmih bank v Sloveniji dejal minister za finance Uroš Čufer, je dokapitalizacija DUTB potrebna za zagotovitev opravljanja nalog te družbe.

Po odobritvi ukrepov s strani Evropske komisije bodo na slabo banko začeli prenašati slabe terjatve z NLB in NKBM, ki že imata pripravljena načrta prestrukturiranja, nekoliko kasneje pa še z Abanke. Te tri banke so zaenkrat predvidene za program državne pomoči, v okviru katerega jih bo država tudi dokapitalizirala v skupni višini 3,012 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.