Slovenija
9 ogledov

V Sloveniji četrtina prebivalcev kadilcev

cigaretni ogorki Shutterstock
Kajenje je na prvem mestu med vzroki umrljivosti in obolevnosti, ki bi se jih dalo preprečiti. V Sloveniji zaradi bolezni, povezanimi s kajenjem, umre nekaj manj kot tri tisoč ljudi na leto, kadilci v primerjavi z nekadilci umrejo v povprečju 16 let prej.

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) ob slovenskem dnevu brez cigarete opozarjajo, da je kajenje potrjeno povezano z razvojem številnih bolezni in zdravstvenih težav, predvsem rakavih obolenj ter bolezni srca, ožilja in dihal. Kot navajajo, sicer kajenje škoduje vsakemu organu človeškega telesa.

Pri nas kadi približno četrtina prebivalstva. Helena Koprivnikar z IVZ opozarja, da "kadilci, ki v Sloveniji umrejo zaradi bolezni, katerih vzrok je kajenje, umrejo povprečno 16 let prej kot njihovi vrstniki, ki niso nikoli kadili". Poleg prezgodnje smrti lahko kadilci pričakujejo tudi, da bodo zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, znatno število let preživeli v slabšem zdravstvenem stanju, navaja Koprivnikarjeva.

V Sloveniji je leta 2010 nekaj več kot polovica vseh mladostnikov, starih 15 let, vsaj enkrat v življenju že poskusila kaditi. Vsaj enkrat na teden ali pogosteje pa je med 15-letniki kadila približno petina, večina teh je že kadila vsak dan. V obeh primerih ni bilo razlik med spoloma.

Vojna proti tobačni industriji

Aktivisti mladinskega združenja Brez izgovora, Slovenija so ob današnjem dnevu izdali prevetren seznam popravkov zakona o omejevanju uporabe tobačni izdelkov, imenovan Slovenski mladinski manifest o tobaku 2012. "Predlogi v našem manifestu so na trenutke zelo idealistični," priznavajo aktivisti in dodajajo, da bodo le s takim pristopom na dolgi rok zmagali v vojni proti tobačni industriji, ki je glavni krivec za pandemijo kajenja v svetu.

Predsednik združenja Jan Peloza tako pojasnjuje, da "manifest ni uperjen proti kadilcem, temveč izključno proti nehumanim neetičnim uzakonjenim tvorbam, tobačnim podjetjem".

Potrebna prepoved oglaševanja

Tudi na IVZ ocenjujejo, da bi morali za nadaljnje zmanjševanje rabe tobaka v Sloveniji čim prej uvesti različne nove ukrepe oziroma spremembe in dopolnitve. Ob tem Koprivnikarjeva predlaga popolno prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih izdelkov na prodajnih mestih, višanje cen tobačnih izdelkov, prepoved marketinških pristopov za navidezno zniževanje cen in učinkovitejša zdravstvena oziroma slikovna opozorila na škatlicah tobačnih izdelkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.