Slovenija
859 ogledov

V Sloveniji kar 69 odstotkov unikatnih imen

Najpogostejše moško in žensko ime ter priimek, statistične regije, Slovenija SURS
Na začetku leta 2014 smo bili prebivalci Slovenije poimenovani z 52.274 različnimi imeni in 109.036 priimki. Kot objavlja Statistični urad je bilo kar 69 odstotkov imen unikatnih, takih, s katerimi je bil poimenovan le po en prebivalec.

Najpogostejša imena med prebivalkami Slovenije so Marija, Ana, Maja, med prebivalci pa Franc, Janez in Anton. V seznamu najpogostejših desetih imen je v zadnjem letu prišlo do spremembe le med ženskimi imeni; na lestvico se je uvrstilo ime Andreja in z nje spodrinilo ime Frančiška.

Med priimki so tako kot zadnja leta še vedno najpogostejši Novak, Horvat in Kovačič. V Sloveniji je 1. januarja 2014 živelo 379 žensk z osebnim imenom Marija Novak in 213 moških z imenom Jožef Horvat. Ti dve kombinaciji imena in priimka sta bili torej najpogostejši.

Moda poimenovanja se spreminja

Seznam najpogostejših imen med prebivalci, rojenimi do začetka petdesetih let, je bil več desetletij podoben; najpogostejša imena so bila Franc, Jožef, Anton ter Marija, Ana in Jožefa. V petdesetih letih sta med imeni za deklice poleg imena Marija postali popularni tudi imeni Majda in Irena. V šestdesetih letih je bilo ime Marija zadnjič najpogostejše ime, ki so ga dobile novorojene deklice, ime Ana pa je izginilo z lestvice desetih najbolj modnih. Za takrat rojene fantke sta bili najpogostejši imeni Janez in Jože.

Na začetku sedemdesetih let je pri poimenovanju otrok prišlo do odklona od tradicije: iz seznama najbolj priljubljenih imen so izginila imena Marija, Ana, Franc, Jože… Namesto teh so se kot najpopularnejša pojavila imena Nataša, Mateja, Boštjan, Andrej... V osemdesetih so se predvsem med dekliškimi imeni začela v večji meri pojavljati krajša imena, na primer Maja, Nina, medtem ko so bila za fantke še vedno modna daljša, najpogosteje Matej in Marko. V devetdesetih letih se je trend kratkih imen prenesel z ženskih tudi na moška imena. Najpogostejša imena tistega obdobja so bila Luka, Rok, Anja in Nina. Na lestvico imen se je med prvih pet znova uvrstilo ime Ana.

Po letu 2000 je najpogostejše fantovsko ime Luka, dekliško pa Eva. Za to obdobje so zelo značilna zelo kratka imena (Jan, Nejc, Žan, Nik, Nika, Sara, Ana…). Katera so bila najbolj priljubljena imena in kako se je priljubljenost imen spreminjala v različnih obdobjih, lahko preverite v interaktivnem iskalniku Imena in rojstni dnevi.

Redka osebna imena

Med ženskimi imeni, s katerimi je poimenovanih pet ali manj žensk, najdemo imena Aylin, Arbnora, Burbuque, Besjana, Carina, Dezire, Darma, Đesika, Elvane, Flori, Ganimet, Huanita, Hannelore, Ibolyka, Kapllan, Kleopatra, Lozanka, Mia Sara, Notburga, Neti, Oja, Paloma, Qefsere, Renée, Suzy, Siena, Sharon, Šolastika, Tjana, Tekla, Umka, Virna, Wilma, Xiaoyan, Yevheniya, Zoje.

Med moškimi meni, ki jih nosi pet ali manj moških pa so: Arion, Blend, Bleard, Cris (brez h), Djerdj, Edoardo, Fevzi, Finn, Gorjan, Heliodor, Ihor, Joni, Leonis, Marlon, Nian, Orfej, Pan, Pande, Rubin, Rem, Sian, Virgil Sanin, Šehzad, Trojan, Tor, Uran, Xhevxhet, Yong, Zen.

Povezava na bazo redkih osebnim imen v Sloveniji.

Komentarjev 1
  • tralala 09:44 05.november 2014.

    Med moškimi meni, ki jih nosi pet ali manj moških pa so: Arion, Blend, Bleard, Cris (brez h), Djerdj, Edoardo, Fevzi, Finn, Gorjan, Heliodor, Ihor, Joni, Leonis, Marlon, Nian, Orfej, Pan, Pande, Rubin, Rem, Sian, Virgil Sanin, Šehzad, Trojan, ...prikaži več Tor, Uran, Xhevxhet, Yong, Zen.Kreativnost prodajalcev sladoleda nima meja.