Slovenija
1225 ogledov

V Sloveniji lani 185 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok

Zloraba otroka
1/5
Profimedias
Na posnetkih spolnih zlorab vse mlajši otroci in vse hujše zlorabe.

Na prijavni točki Spletno oko so lani prejeli 185 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok. A ker je bilo vseh 38 posnetkov, ki so jih predali naprej, s tujih strežnikov, so prijave posredovali tujim varnostim organom. Čeprav je število prijav v upadu, pa je vse večji delež posnetkov, ki prikazujejo vse mlajše otroke in vse hujše oblike zlorab.

O zlorabi otrok na internetu bodo spregovorili tudi v sredo na posvetu, ki ga prirejajo ob 10. obletnici delovanja prijavne točke Spletno oko.

Na posvetu bo sodelovala tudi Katarzyna Staciwa iz Europola, ki bo predstavila fenomen spletnega spolnega izsiljevanja otrok in aktivnosti na tem področju. S tem povezano temo sekstinga med mladostniki in pogosto neuspešne ukrepe na tem področju pa bo analiziral Andy Phippen iz Univerze Plymouth.

Pri Spletnem očesu sicer opažajo, da je število prejetih prijav posnetkov spolnih zlorab otrok v upadu, pa vendar so v lanskem letu prevladovali posnetki, ki prikazujejo hujše oblike spolne zlorabe otrok. Na posnetkih so vse mlajši otroci, večinoma stari do 10 let.

"V letu 2016 tako kot v zadnjih dveh letih prevladujejo posnetki, na katerih so deklice. Hkrati opažamo porast deleža posnetkov, na katerih sta prisotna oba spola - tako deklice kot dečki. Tipična žrtev je tako deklica, stara med sedem in 10 let, na posnetku, ki jo prikazuje v erotičnih položajih," pravijo na Spletnem očesu.

Dobra novica za Slovenijo je bila lani ta, da niso dobili prijave nobenega posnetka spolne zlorabe otroka, ki bi se nahajal na slovenskih strežnikih. V Evropi so sicer na prvem mestu po gostovanju posnetkov spolnih zlorab otrok na Nizozemskem, v svetovnem merilu pa ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.