Slovenija
1516 ogledov

V Sloveniji največ teh kaznivih dejanj

sodišče kladivo obsodba sodnik Profimedia
Tožilstva so lani ovadila 23.819 polnoletnih oseb, kar je 3,5 odstotka manj kot leto pred tem. Pri petini ovadb je šlo za različne vrste tatvin.

Delež obsojenih odraslih se je lani zmanjšal za 6,3 odstotka, medtem ko se je zvišal delež ovadenih mladoletnikov. Izrečenih je bilo sicer manj kazni oz. vzgojnih ukrepov, kažejo podatki statističnega urada.

Po njihovih podatkih je bilo lani zavrženih več kot polovico podanih ovadb, in sicer 59 odstotkov. Pri tem v 39 odstotkih primerov ni bilo utemeljenega suma za kaznivo dejanje.

Največ tatvin in goljufij

Največ obsodb je bilo izrečenih zaradi kaznivih dejanj zoper premoženje. Najpogostejše so bile tatvine (38,2 odstotka) in goljufije (16,8 odstotka). Ti dve kaznivi dejanji sta tudi predstavljali več kot polovico obsodb, povezanih s kaznivimi dejanji zoper premoženje.

Po številu obsodb sledijo kazniva dejanja zoper pravni promet, med temi se je nekaj več kot 82 odstotkov obsodb nanašalo na kaznivo dejanje ponarejanja listin. Obsojenih je bilo 578 polnoletnih storilcev, kažejo podatki Sursa. Na tretje mestu se po številu obsodb uvrščajo kazniva dejanja zoper javni red in mir, v 43 odstotkih so bili storilci obsojeni zaradi nezakonitega prehajanja državne meje.

Večina pogojih zapornih kazni

Lani je bilo sicer skupno obsojenih 5373 polnoletnih oseb, od tega 85,6 odstotka moških in 14,4 odstotka žensk. Najpogosteje izrečena sankcija je bil enako kot v prejšnjih letih zaporna kazen. A po podatkih Sursa bo zaporno kazen odslužilo le 27 odstotka obsojenih, preostalim 73 odstotkom je bila izrečena pogojna zaporna kazen. Denarna kazen pa je bila medtem izrečena 426 obsojenim osebam, od tega 86,2 odstotka moškim in 13,8 odstotka ženskam.

Ob tem na Sursu ugotavljajo, da čeprav število vloženih ovadb zoper pravne osebe od leta 2015 upada, je bilo lani 29 pravnih oseb spoznanih za kazensko odgovorne za kaznivo dejanje. To je za petino več kot leto prej in 61,1 odstotka več kot leta 2020. Pravne osebe so bile v večini primerov obsojene za kršitev temeljnih pravic delavcev, v petih primerih je šlo za poslovno goljufijo in v treh za ponarejanje oziroma uničevanje listin.

Dva mladoletna v zapor

Medtem pa je bilo lani za 8,7 odstotka več ovadenih mladoletnikov, a jim je bilo izrečenih za 18,7 odstotka manj kazni oziroma vzgojnih ukrepov. Te so na sodiščih izrekli 194 mladoletnim osebam. V nasprotju z letom prej, ko v mladoletniški zapor ni odšla nobena mladoletna oseba, pa sta bila lani dva takšna primera. Med vzgojnimi ukrepi je sicer v 69 odstotkih prevladovalo nadzorstvo organa socialnega skrbstva, kar je osem odstotkov več kot leto pred tem, še kažejo podatki Sursa.

otroci, samotestiranje Slovenija Velikanska covid prevara v Novem mestu: Vloženih 400 kazenskih ovadb Luka Mesec Slovenija Odločitev je padla, Mesec ni kriv!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1