Slovenija
2198 ogledov

Zasedba Pussy Riot šokirana nad slovenskim ravnanjem

Pussy Riot Profimedia
Ruska feministična zasedba Pussy Riot je na novinarski konferenci pred nocojšnjim koncertom v Ljubljani, ki je del festivala Lezbična četrt, razkrila, da je slovenska policija davi aretirala njihovo sodelavko, aktivistko iz Turkmenistana. Organizatorji festivala, Društvo Škuc, so nato sporočili, da je bila medtem že izpuščena na prostost.

Spremljevalko in sodelavko skupine so po besedah zasedbe pridržali zaradi 20 let stare Interpolove tiralice, je na začetku novinarske konference povedala Marija Aljohina iz skupine Pussy Riot. Sama je nedavno uspela pobegniti iz Rusije, kjer se je med prestajanjem zaporne kazni spoznala in spoprijateljila s turkmenistansko aktivistko.

Aleksander Čeparukin, agent in glasbeni producent skupine, je novinarjem povedal, da naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih poslov in sodelovanja z opozicijo. Slovenski odvetnik Dino Bauk, ki je zasedbi priskočil na pomoč, pa je Čeparukinu nato pojasnil, da je slovenske oblasti ne nameravajo deportirati ali izročiti turkmenistanskim oblastem, vendar primer preiskujejo, kar naj bi trajalo par dni. Producent je kljub temu pripor aktivistke označil za nečloveško ravnanje.

Marija Aljohina je dodala, da je policija prišla v njihov hotel zgodaj zjutraj in da je skupino šokiralo, da jim tako oni kot uradniki na sodišču niso povedali ničesar. Dodala je še, da ima njena prijateljica schengenski vizum in da doslej med potovanjem po Evropi s skupino ni naletela na nobeno oviro. Po novinarski konferenci je sicer Društvo ŠKUC sporočilo, da je bila aktivistka že izpuščena iz pripora.

"Po neljubem zapletu, ko je v zgodnjih jutranjih urah slovenska policija priprla prijateljico in sodelavko skupine Pussy Riot, vas obveščamo, da je bila ta pred kratkim izpuščena na prostost. V izogib morebitnim ugibanjem ali koncert sploh bo, vas z veseljem obveščamo, da koncert bo," piše v izjavi za javnost Društva Škuc.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
 • Avatar Antikrist1
  Antikrist1 10:45 27.maj 2022.

  A.C.A.B.

 • h4ck3r 08:56 27.maj 2022.

  Veljavna Interpolova tiralica, pa naj bo stara xx let, je še vedno podlaga za pridržanje. Kaj zdaj se bodo pa začele delati že razlike, da se raznorazne aktiviste ne bo smelo več zapirati? Kaj ni osnovna ideja vseh teh "aktivistov" ...prikaži več enakost za vse? Zakaj potem sami želijo vedno in povsod biti nekaj več,i zjema, izstopati in biti obravnavani drugače?

 • kapibara1 08:14 27.maj 2022.

  Če je nalog še zmeraj veljaven in je oseba najdena, se jo pač aretira. Ne aretiranje pa je kršenje delavnih nalog in obveznosti. Zakon je za vse !