Slovenija
11495 ogledov

V Sloveniji vse več brezdomcev

Revščina Reuters
V Sloveniji po ocenah Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve živi približno 3.600 brezdomcev, številka pa se ves čas povečuje.

Na tem področju so dejavna številna društva, ki skrbijo za socialno šibkejše. Njihova primarna naloga je nudenje osnovnih potrebščin tistim, ki so jim bile zaradi različnih življenjskih okoliščin odvzete, manj poudarka pa namenijo iskanju rešitve za ponovno vključitev brezdomnih na trg dela.

Razširili so programe

Da brezdomstvo postaja vedno večji problem modernega sveta, se zavedajo tudi na ministrstvu, kjer so v preteklih dveh letih v okviru javnih razpisov razširili programe, namenjene brezdomcem. Te vključujejo sprejemališča, zavetišča, dnevne centre, terensko delo, informativne pisarne in namestitveno podporo, zatakne pa se pri nudenju primernih delovnih mestih, ki bi brezdomce umaknilo iz predala "socialni problem". Zgolj nudenje socialnih prejemkov, pa težave brezdomstva dolgoročno ne bo rešilo. 

Ministrstvo je mnenja, da "je dostopen in transparenten sistem socialnih transferjev nedvomno potreben za reševanje socialne problematike oseb, ki se soočajo z brezdomstvom."

Vendar je po njihovih navedbah ključen tudi dober sistem storitev, ki se v Sloveniji zagotavlja preko 22 različnih socialnovarstvenih programov, ki jih na ministrstvu razpisujejo, in namenjajo sredstva v višini 1.400.000 evrov. Kot poudarjajo, so ta sredstva v večini namenjena strokovnim delavcem in vsem, ki so vpeti v te programe, ter za nujne materialne stroške.

Zatrjujejo, da poleg tega razvijajo tudi programe socialne aktivacije, katerih cilji so socialno izključene osebe približati trgu dela s pomočjo dviga socialnih in funkcionalnih znanj. Večina teh programov namreč omogoča pridobitev nekaterih delovnih kompetenc. So pa mnenja, da "program socialne aktivacije, ki bi naslavljal zgolj brezdomce s strokovnega vidika, nima dovoljšne teže, saj je ključen cilj aktivna participacija teh oseb v heterogeni družbi in na trgu dela."

Pomagala tuja organizacija

V tej smeri se trudijo tudi pri društvu Kralji ulice, kjer svojim uporabnikom nudijo pomoč pri iskanju zaposlitve. Goran Jacimović, zaposleni pri društvu nam je pojasnil, da v okviru društva ljudem nudijo možnost zaposlitve preko javnih del, kot tudi možnost zaposlitve v sorodni zadrugi Stara roba, nova raba, ki je bila ustanovljena s pomočjo društva.

"V prejšnjem letu smo s pomočjo nemške organizacije Biss lahko zaposlili  dva prodajalca cestnega časopisa. Zaposlitev v okviru naše organizacije, ki je za naše uporabnike še najbolj dostopna, pa je zaradi pomanjkanja sredstev omejena na zelo majhno število ljudi," pojasnjuje. 

ljubljana 17.11.11, brezdomec, brezdomci, podhod Kongresni trg, speci brezdomec  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ministrstvo odgovarja, da se poleg socialno varstvenih programov in programov socialne aktivacije  tudi v  okviru aktivne politike zaposlovanja izvajajo programi namenjeni brezposelnim osebam, registriranim na ZRSZ, in nekateri programi za zaposlene. "Programi so ciljno naravnani na najbolj ranljive osebe, torej tiste, ki so dolgotrajno brezposelni, nižje izobraženi, starejši in mladi. Brezposelna oseba, prijavljena na ZRSZ, je tako vključena, v skladu z zaposlitvenim načrtom, v ukrepe aktivne politike zaposlovanja," dodajajo.

Nekoliko aktivnejši so ostali prebivalci, ki se na društvo obrnejo z željo po pomoči s strani brezdomcev. "V večini primerov iščejo ljudi za kratkoročna, slabo plačana dela na črno, kot so kidanje snega, prodaja sadja ob cesti, pomoč okrog hiše itn. Nekajkrat pa se je zgodilo, da so posamezniki iskali nekoga, ki bi takšna dela opravljal celo zastonj  oziroma v zameno za topel obrok ali nastanitev. Občasno med našimi uporabniki iščejo tudi različne statiste in modele za snemanja," pravi Jaćimović.

Revščina - Fotografija je simbolna Grozljiva statistika Slovenija V Sloveniji je lani pod pragom tveganja revščine živelo kar 268.000 ljudi

Sam vidi rešitev v prilagojenih in subvencioniranih delovnih mestih. In v isti sapi dodaja: "Pričakovanja, da bo brezdomen človek, ki spi na cesti, bil čez noč sposoben opravljati težko delo vsak dan po osem ali dvanajst ur na dan, brez kakršnekoli podpore in pomoči, so nerealna. Da bi oseba sploh lahko vstopila na trg dela, mora nujno imeti zagotovljeno osnovno človeško potrebo po varni nastanitvi, kar pa v današnjem času postaja vse večji problem."

 

Komentarjev 69
  • Žurnalček 07:09 27.november 2018.

    Brezdomci in kronični alkoholiki ter drogeraši ni ista zadeva . Pri nas vsakega kroničnega pijanca , ki se potika po mestu, spi kjer pade dol in vehta preimenujejo v brezdomca oz. klošarja ! Brezdomec nima stanovanja , spi v skupnih ...prikaži večih prostorih zavetišča , ki so namenjeni njim , hrani se redno v zavetišču in nima nobenega razloga , da hodi razcapan po svetu! v LJ je malo brezdomcev , so kroniki in drogeraši , ki so se prilepili pravim brezdomcem. Hec je pa ta , da se tisti z očali , ki ... nad

  • TistoPravo 14:09 26.november 2018.

    Ni dobro bit ne brezdomec, ne kdo z skrbjo za dom...najboljše je bit zapornik. Hrana, pijača, pojstelja, družba, klimatizirano in ogrevano...non-stop! Torej, ne sodite tistih...ki se trudimo tko ali drugače...eni na ulicah, drugi z "gradovi" skrbi

  • kapibara 09:41 26.november 2018.

    Gleda kvalitete klatežev in vseh in slabostih, povprašajte prjatla na Prešercu, na vogalu lekarn prodaja Kralje ulice..

Sorodne novice