Slovenija
47 ogledov

V Slovenijo po denar, živijo pa na Jugu

Na letošnji lestvici je 183 držav, medtem ko jih je bilo lani 179. (Foto: iStock Žurnal24 main
Bralka, ki želi ostati neimenovana, se sprašuje, kako je mogoče, da nekateri ljudje dobivajo socialno podporo, čeprav sploh ne živijo v Sloveniji.

Bralka pozna vsaj tri primere, med drugim sosedo, ki živi v Bosni, "v Sloveniji pa rojeva otroke samo zato, da dobiva denar".

Izogibajo se pričanju
Državljani sicer vlagajo anonimne prijave neupravičenega prejemanja denarne socialne pomoči. Toda v primerih, ko se dejansko stanje pravilno ugotovi le na podlagi izjav prič, v postopkih ne želijo sodelovati, pri svojem delu opažajo na MDDSZ.

Kot odgovarjajo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), občasno javljanje na centru za socialno delo ne zadostuje za prejemanje socialne pomoči: "Če osebe, o katerih govori vaša bralka, dejansko ne bivajo v Republiki Sloveniji (RS), po zakonu o socialnem varstvu ne izpolnjujejo pogojev za denarno socialno pomoč."

Do nje so upravičeni državljani RS, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, ter tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji. "Ugotavljanje dejanskega bivanja in vodenje evidenc o prijavi in odjavi začasnega in stalnega bivališča pa je pristojnost upravnih enot," še odgovarjajo na MDDSZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.