Slovenija
8 ogledov

V Slovenijo prihaja polarni zrak

Pomlad, sneg, rože Shutterstock
V naslednji dneh se v Sloveniji pričakujejo zimske razmere.

"V dneh od nedelje 24.3. do torka 26.3. pričakujemo po Sloveniji zaradi prodora mrzlega polarnega zraka povsem zimske razmere,“ piše na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje.

Težave se pričakujejo tudi v prometu. Temperature bodo v večjem delu Slovenije namreč padle pod ničlo, občasno bo tudi snežilo. Na cestah se lahko zato pojavi poledica, saj se bo sneg sprva talil, nato pa bo zmrzovalo.

Do torka čez dan, ko bo sneženje predvidoma ponehalo, bo po nižinah osrednje Slovenije zapadlo večinoma od 5 do 10, v nekoliko višjih predelih - predvsem južne Slovenije - pa tudi do 25 cm snega. Ker bo vetrovno, bo veter marsikje gradil tudi snežne zamete.

Po nižinah Primorskem bo sicer večinoma deževalo, a na prehodu med Notranjsko in Primorsko lahko pričakujemo močno poslabšane vozne razmere.

Burja na Primorskem bo predvidoma najmočnejša od nedelje zvečer do torka zjutraj. V sunkih bo predvsem v Vipavski dolini lahko dosegala hitrost med 100 in 120, na obali pa med 70 in 100 km/h.

23. marec - svetovni dan meteorologije

Svetovna meteorološka organizacija sicer na današnji dan praznuje svetovni dan meteorologije. Letošnji dan poteka pod geslom Spremljanje vremena za zaščito življenj in lastnine. S tem obeležujemo tudi 50-letnico Svetovnega programa za spremljanje vremena (World Weather Watch).

Svetovni program za spremljanje vremena je eden glavnih programov Svetovne meteorološke organizacije in predstavlja temelj za zmanjševanje tveganj povezanih z vremenskimi, podnebnimi in vodnimi ekstremnimi dogodki, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Vse večjih posledic vremenskih ekstremov, ni mogoče prezreti. V zadnjih 30 letih je zaradi naravnih nesreč na svetu življenje izgubilo več kot dva milijona ljudi, gospodarske izgube pa dosegajo vrtoglave številke. Skoraj 90 odstotkov teh nesreč, več kot 70 odstotkov smrtnih žrtev in skoraj 80 odstotkov gospodarskih izgub so povzročili vremenski, podnebni ali z vodo povezani dogodki kot so tropski cikloni, vročinski valovi, suše, poplave ali z njimi povezane epidemije, poudarjajo na agenciji.

Svetovna meteorološka organizacija zagotavlja bistven prispevek k varovanju življenj in premoženja prek svojih programov in mreže več kot 190 državnih meteoroloških in hidroloških služb. Bistven prispevek k preprečevanju in zmanjševanju nesreč so vremenske napovedi in zgodnja opozorila na nevarne dogodke, ki jih izdajajo državne meteorološke službe vladam, različnim gospodarskim sektorjem in posameznikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.