Slovenija
11 ogledov

V Slovenski industriji jekla postali še perutninarji

Žurnal24 main
Na skupščini Perutnine potrdili dokapitalizacijo Slovenske industrije jekla, mali delničarji napovedali tožbo.

Skupščina Perutnine Ptuj se je popoldne razpletla po željah uprave Romana Glaserja, saj so delničarji potrdili 40-milijonsko dokapitalizacijo s strani Slovenske industrije jekla (Sij). Ob tem so zavrnili nasprotni predlog malih delničarjev, da upravi in nadzornemu svetu ne podelijo razrešnice za leto 2014, ter njihov predlog o nezaupnici Glaserjevi ekipi.

Za predlog dokapitalizacije s strani Sija, ki bo tako prišel do približno 46-odstotnega deleža in bo moral objaviti tudi prevzemno ponudbo, je glasovala velika večina predstavnikov kapitala, medtem ko danes vloženi predlog društva Mali delničarji Slovenije (MDS) ni dosegel niti polovične podpore.

Mali delničarji napovedali tožbo

Društvo, ki je v zvezi s tem že napovedalo izpodbojno tožbo, je danes na skupščino prišlo z nasprotnim predlogom, s katerim bi podprli dokapitalizacijo v višini osmih evrov za delnico, a pri tem prednostna pravica obstoječih delničarjev ne bi bila izključena. "Iz izjav predstavnikov družbe MHP iz Ukrajine je mogoče zaslediti, da poleg Sija obstaja interes za vstop v Perutnino Ptuj tudi z njihove strani," je predlog pojasnil Stanković.

Glaser je po skupščini izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so uspeli prepričati delničarje v njihove argumente, zakaj je dokapitalizacija potrebna. Ker je padel tudi predlog Kada, da se v dokapitalizacijo vendarle vključi vsaj obstoječe delničarje, je prvi mož Perutnine dejal, da sicer razume takšna prizadevanja državnega lastnika, a da je bil pogoj Sija, da pri dokapitalizaciji nastopa sam, kar so delničarji na koncu tudi razumeli.

Pogovarjali so se še z Ukrajinci

O tem, zakaj je pomembno, da v kapital vstopi prav Sij, je Glaser dejal, da je ponudil največjo dokapitalizacijo in najbolj pošteno ceno, ob tem pa gre za družbo, ki deluje v Sloveniji, v njej pa je s 25 odstotki tudi država. Hkrati je zelo zainteresiran za razvoj ptujske skupine.

"Pogovarjali smo se tudi z Ukrajinci, bili so pri nas. Njihova ponudba je bila slabša, prav tako so imeli nekaj zahtev, ki nam niso bile najbolj všeč. Nenazadnje je to tudi na nek način naš konkurent in bi lahko vplival na poslovanje družbe, kar morda ne bi bilo dobro," je ponudbo MHP ocenil Glaser, ki se mu najbolj posloven ni zdel niti način njihove zadnje ponudbe tik pred skupščino.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • dragec 07:08 01.september 2015.

    Mutna posla