Slovenija
896 ogledov

V službi šest dni v mesecu, plača pa zaradi povečanega obsega dela višja

Javna uprava Profimedias
Pod drobnogled smo vzeli ministrstva oziroma njihovo dobrohotnost, ko gre za višanje plač zaposlenim zaradi povečanega obsega dela. Ugotovitve? Najbolj radodarna je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, v njenem resorju smo naleteli tudi na največ primerov, ki štrlijo iz povprečja. Pas sicer najbolj zatiskajo na ministrstvu za obrambo.

Na ožjem finančnem ministrstvu (brez finančne uprave ter uradov za nadzor proračuna in preprečevanje pranja denarja) je bilo konec leta 2016 v službi 445 ljudi. V povprečju jih je lani nekaj manj kot polovica vsaj en mesec v letu zaradi povečanega obsega dela prejelo tudi dodatek za delovno uspešnost.

Takšnih, ki so ga kljub dopustom in ostalim odsotnostim prejemali vse leto, je bilo sedem uslužbencev. Avgusta ga je eden od zaposlenih prejel kljub temu, da je bil v službi le šest dni.

V oči bodejo tudi podatki o zaposlenem – kdo je to, nam zaradi varovanja osebnih podatkov niso sporočili – ki je bil en mesec odstoten 11 dni, dva meseca 9 oziroma 6 dni, tri mesece pa 5 dni. Ves ta čas je imel zaradi povečanega obsega dela višjo plačo.

Uprava  | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Na ministrstvu za delo, kjer je v službi 288 ljudi, je imelo lani zaradi povečanega obsega dela vse leto višje prihodke sedem zaposlenih, več kot pol leta pa 16.

Dvanajst jih je lanskega avgusta prejemalo ta dodatek, četudi so bili odsotni več kot deset dni.

Vlada: Delovna uspešnost se izplačuje po pravilih

Z vlade sporočajo, da so do tega "dodatka" upravičeni javni uslužbenci, ki opravijo povečan obseg dela pri opravljanju rednih delovnih nalog ter v primerih, ko imajo zaradi sodelovanja pri posebnih projektih povečan obseg dela v okviru, za katerega so zagotovljena dodatna sredstva.  

Na gospodarsko ministrstvo je konec lanskega leta hodilo v službo 271 ljudi, zaradi povečanega obsega dela je v povprečju petina uslužbencev imela višjo plačo. Kljub več kot pet dnevni odsotnosti je delovno uspešnost prejelo 57 oseb, takih, ki so ga prejeli, čeprav so manjkali več kot 10 dni v mesecu, je bilo 18.

Z ministrstva za izobraževanje, kjer je zadnjega decembra lani delalo 373 ljudi, so nam sporočili, da javnim uslužbencem, ki so odsotni več kot polovico delovnih dni v mesecu, povečanega obsega dela ne izplačujejo. Ga je pa kljub temu lani prejela skoraj tretjina vseh zaposlenih, vse leto je imelo zaradi tega višjo plačo 17 oseb, več kot pol leta pa 71.

3 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na ministrstvu, ki ga vodi Boris Koprivnikar in ima 400 uslužbencev, je v letu 2016 skoraj četrtina (83) zaposlenih del plače na račun povečanega obsega dela prejemala več kot tri mesece. Čeprav so bili odsotni več kot deset dni, si je avgusta delovno uspešnost zaslužilo 16 ljudi.

Najbolj varčni so na obrambnem ministrstvu

Med ministrstva, ki imajo izdatke za delovno uspešnost pod nadzorom, sodijo resorji zunanjih zadev, pravosodja, okolja, kulture in kmetijstva. Lani je imelo na teh ministrstvih zaradi povečanega obsega dela višjo plačo manj kot pet odstotkov uslužbencev.

Najbolj konservativni pa so glede teh izplačil na obrambnem ministrstvu (Mors). Skupaj s pripadniki vojske in zaposlenimi na inšpektoratih ter uradih imajo nekaj več kot osem tisoč zaposlenih. Od teh je samo en pripadnik vojske prejemal dodatek vse leto. Samo ena uslužbenka urada za zaščito in reševanje je bila na dopustu več kot deset dni in je imela zaradi povečanega obsega kljub temu višjo plačo.

Vojak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Javni uslužbenci, ki sodelujejo pri izvajanju nalog na posebnih projektih, so na podlagi predhodnega predloga o opravljanju nalog, skladno z individualnimi dogovori med predstojnikom in javnim uslužbencem ter poročilom javnega uslužbenca o izvedenih nalogah, prejeli izplačilo za delo v povečanem obsegu na posebnem projektu. Delo na projektu so javni uslužbenci opravljali tudi izven rednega delovnega časa, ob tem pa niso prejeli dodatka iz naslova nadurnega dela," pravijo na Morsu.

Na vprašanje, katera so merila za dodelitev dodatka za povečan obseg dela, na Morsu naštevajo:

  • povečan obseg rednih nalog, ki se pojavljajo v bistveno večjem obsegu;
  • povečan obsegu dodatnih nalog, ki se pojavljajo v določenem mesecu;
  • povečan obseg nalog, ki nastanejo zaradi nadomeščanja odsotnih delavcev z dela.

Tudi pri določitvi višine dela plače iz tega naslova imajo merila najbolj izdelana na Morsu. Upoštevajo sledeče:

  • količino opravljenih dodatnih nalog,
  • kvaliteto opravljenih dodatnih nalog,
  • razliko v številu dejansko opravljenih delovnih ur in številom ur, izhajajoč iz mesečne delovne obveznosti, evidentiranih preko avtomatske registracije delovnega časa,
  • odsotnost javnega uslužbenca v mesecu, za katerega je bil sklenjen dogovor.

Na podlagi poročila javnega uslužbenca se predlagatelj odloči o upravičenosti oziroma višini dodatka za povečan obseg dela.

So pa z višanjem plače na račun delovne uspešnosti bolj radodarni na notranjem ministrstvu (MNZ) in policiji. Skoraj tretjina zaposlenih na MNZ in podoben odstotek policistov je imelo zaradi tega lani višje plače. Kar 532 policistov je bilo denimo lani avgusta odsotnih več kot 10 dni, pa so bili kljub temu nagrajeni z višjo plačo iz naslova povečan obseg dela. Na MNZ je bilo lanskega julija 66 takšnih srečnežev.

Celje EuroBasket dvorana Zlatorog | Avtor: Saša Despot Saša Despot

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • Manuel Sagianti 13:06 11.april 2017.

    In to so uradni podatki.Koliko je pa šele primerov, ko gre javni uslužbenec po šihtu (kjer da ne omenjam dela aktivno max uro in pol, ostalo pa kofetka), na fitnes, na kosilo, pelje otroke na igrišče, se vrne zvečer ...prikaži več za pol urce na kofe na šiht in si piše 7 nad ur, dobi dodatek za nadure plačane nadure, dodatek za prekomerno delo in dodatek za povečan obseg dela.Šef seveda vse to odobri, saj ga boli k..., ker je itak javni denar.Videl na lastne oči.

  • Sarko Sarko 07:24 11.april 2017.

    PREVEČ BIROKRATOV

  • Harrison 06:41 11.april 2017.

    Še malo, pa bomo brali, kako imajo špansko siesto in grški urnik. Kdo je že rekel, da vidi luč na koncu tunela?