Slovenija
21 ogledov

V smetarski boj

Franc Bogovič Boštjan Tacol
Minister. Sistema, narejenega po meri nekaterih, ne bo dopustil.

Objekt za mehansko obdelavo mešanih odpadkov, kakršnega bodo v naslednjih štirih mesecih zgradili v Zbirnem centru v Spodjem Strem Gradu in ga nato v roku enega leta nadgradil še z objektom za biološko obdelavo odpadkov in zaprtim sistemom kompostiranja, bo prvi tovrstni v Sloveniji.

Po mnenju Franca Bogoviča, ministra za kmetijstvo in okolje, je takšen primernejši za sistem ravnanja z odpadki, kot so veliko večji in dražji obrati za mehansko biološko obdelavo (MBO) odpadkov, načrtovani v Novem mestu, Ljubljani, Logatcu in Novi Gorici.
Tona za pol cene

Smetarska regija, ki vključuje Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, bi, kot nam je povedal Bogovič, potrebovala le še en takšen obrat, kot bo krški, ki bo na kocu veljal pet do šest milijonov evrov, medtem ko je predvidena cena za MBO na Cerodu II 18 milijonov evrov.

"Poleg tega pa bo tam strošek obdelave odpadkov tudi do 70 evrov na tono, medtem ko bo v Spodjem Strem Gradu 30 evrov na tono, kar pomeni nižjo ceno za občane," je pojasnil Bogovič.

Usmeritvi smetarskih naložb v bodoče bodo, kot je napovedal, namenili tudi največji del sredinega odbora za kmetijstvo in okolje: "Do zdaj smo imeli opraviti z napačnim konceptom, narejenem zgolj po meri nekaterih, ki ga v bodoče ne bomo dopustili."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.