Slovenija
1143 ogledov

V sobah bodo morali biti sami

dijaški dom Tabor Saša Despot
Prostora v dijaških domovih bo dovolj za vse, ki bi se želeli vrniti, bodo pa ob ponovni vrnitvi veljali strogi higienski ukrepi. Med drugim bodo maske obvezne v vseh prostorih dijaških domov, razen v posameznikovih sobah, kjer pa bo lahko, skladno s priporočili in ukrepi NIJZ, bivala samo ena oseba.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so sporočili, da se s ponedeljkom, 18. 5. 2020 odpirajo tudi dijaški domovi. ‘’Tisti, dijaki zaključnih letnikov, ki so pred epidemijo bivali v dijaških domovih, bodo tam lahko bivali tudi od 18. maja dalje,’’ so pojasnili pri MIZŠ.

Vrača se nekaj manj kot tisoč dijakov

Dragan Kojić, predsednik Skupnosti dijaških domov Republike Slovenije (Skupnost DD) tako ocenjuje, da se bo z 18. 5. v dijaške domove vrnilo nekaj manj kot 1.000 dijakov zaključnih letnikov: ‘’Ob upoštevanju napovedi, ki pa so pogojene z avtonomno organizacijo priprav na maturo po posamezni šoli, lahko pričakujemo v sestavu dijaških domov manj kot 20 odstotkov dijakov. Pred nastopom izrednih razmer smo imeli več kot 5.000 dijakov po vseh dijaških domovih.’

Dijaki in zaposleni, ki se bodo vrnili v dijaške domove, bodo morali upoštevati stroge higienske ukrepe, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in temeljijo na doslednem vzdrževanju zadostne medosebne razdalje in s tem preprečevanje kapljičnega prenosa ter rednem umivanju rok in čiščenju oz. razkuževanju površin in predmetov ter s tem preprečevanje kontaktnega prenosa (NIJZ). Zato na NIJZ priporočajo upoštevanje vseh splošnih napotkov za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so predhodna seznanitev dijakov z režimom v dijaškem domu, izobešanje informativnih infografik o COVID-19 po prostorih dijaškega doma, preprečevanja druženja, vzdrževanje medosebne razdalje, redno zračenje prostorov, redno čiščenje prostorov, razpostavitev dozirnikov z razkužilom ob vhodu in na več mestih v dijaškem domu.

Karanteno za zamejske maturante odsvetujejo

Za dijaške domove velja tudi nekaj bolj specifičnih navodil. Tako bodo po podatkih NIJZ, vsi zamejski maturanti, ki morajo za dostop do izobraževalnih ustanov prečkati državno mejo, obravnavani kot dnevni migranti, kar pomeni, da bodo imeli prost prehod. Poleg tega na NIJZ predlagajo, ‘’da se za zamejske maturante, ki bodo zaradi priprav na maturo bivali v dijaškem domu v Sloveniji, ne odreja karantena.’’

študent študentska soba | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Maturanti pa bodo, pred vselitvijo v dijaški dom, morali podpisati izjavo (objavljeno na spletni strani NIJZ), v kateri jamčijo, da v zadnjih 14 dneh niso imel kateregakoli od naslednjih simptomov/znakov: povišana telesna temperatura, kašelj, glavobol, slabo počutje, boleče žrelo, nahod, težko dihanje (občutek pomanjkanja zraka), driska oz. so bili v tem obdobju zdravi, da v zadnjih 14 dneh niso bili v stiku z osebo, ki bi kazala zgoraj navedene znake in da bodo, če so bodo pri njih pojavili zgoraj navedeni znaki/simptomi ali bo potrjena okužba s SARSCoV-2 pri osebi, ki z njimi biva v istem gospodinjstvu (najpogosteje družinski član), ostali doma. Podobno izjavo bodo morali podpisati tudi vsi polnoletni maturanti in starši otrok, ki se vračajo v izobraževalne ustanove.

V sobi le ena oseba

Poleg zgoraj opisanih priporočil bodo maturanti, ki se vračajo v dijaške morali v vseh prostorih dijaškega doma (razen v svojih sobah) uporabljati masko in vzdrževati potrebno medosebno razdaljo.

‘’Po posredovanju Direktorata MIZŠ za srednje šolstvo smo iz regijskih centrov civilne zaščite brezplačno prejeli zaščitne maske,‘’ pojasni Kojić in doda, da bodo za razkužila in vsa pripadajoča obvestila pravočasno poskrbeli dijaški domovi sami.

Poleg obveznih mask pa NIJZ dijaškim domovom nalaga, da ‘’naj se dijake v sobe namesti posamično, tako, da je v vsaki sobi zgolj en dijak. Tudi pri dodeljevanju uporabe kuhinjskih prostorov in sanitarij priporočamo, da ravnate tako, da je kar najmanjše število dijakov na eno kuhinjo oziroma ene sanitarije. V kolikor prihaja pri uporabi sanitarij in kuhinjskega predela do souporabe priporočamo, da si dijaki pripravijo urnik uporabe in za seboj vse uporabljene predmete in površine skrbno počistijo.’’

Omejevanje in ločevanje

Sob bo, kljub omejitvam, dovolj za vse: ‘’Glede na obvestilo, da se za dijake nižjih letnikov pouk v klasični obliki ne bo nadaljeval, so sobe v dijaškem domu izpraznili in posledično prostorske danosti omogočajo posamično namestitev. Sicer pa v dijaških domovih že izvajamo intenzivne priprave domske infrastrukture (čiščenje in priprava sob, kuhinje, jedilnice) in prilagoditve procesov dela ter pravil za sprejem dijakov,’’ še doda Kojić.

Kljub temu, da so priporočila in ukrepi NIJZ na podstatu varovanja zdravja in preventive upravičeni, pa predsednik Skupnosti dijaških domov opozarja, da imajo nekateri ukrepi ‘’na izvedbeni ravni negativni prizvok omejevanja in socialnega ločevanja. Za dijake, ki so sicer iz demografsko redkeje poseljenih območij, predstavlja dijaški dom prostor spoznavanja in prijateljevanja. Verjamem, da se bomo vsi skupaj v razmerju povezanosti znali prilagoditi na nove razmere, upoštevati priporočila  in ukrepe hkrati pa zdravorazumsko se odzvati na vse situacije, ki jih dinamika mladostnikov izpostavlja.’’

Obenem pa predsednik skupnosti DD vsem dijakom, ki se vračajo v dijaške domove, izreka sporočilo dobrodošlice ob namestitvi in vrnitvi v realni svet dijaških domov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.