Slovenija
26 ogledov

V sojenju Tovšakovi zaslišanih več prič

Hilda Tovšak Gregor Katič
Na Okrožnem sodišču v Celju je bilo na današnjem nadaljevanju sojenja nekdanjima vodilnima v Vegradu Hildi Tovšak in Branki Gabriel zaslišanih šest prič. Med drugim je presenetil nekdanji prvi sindikalist Samo Mastnak, ki je v zaslišanju spremenil nekatere svoje pretekle navedbe.

Na Okrožnem sodišču v Celju je bilo na današnjem nadaljevanju sojenja nekdanjima vodilnima v Vegradu Hildi Tovšak in Branki Gabriel v dopoldanskem delu zaslišanih šest prič, zaslišanja še treh so napovedana ob 14.30. Med drugim je presenetil nekdanji prvi sindikalist Samo Mastnak, ki je v zaslišanju spremenil nekatere svoje pretekle navedbe.

Mastnak: Dogovor o posojanju verjetno zamenjal za katerega drugega

Mastnak je v zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom oktobra leta 2011 dejal, da je obstajal dogovor, da se lahko sredstva iz blagajne vzajemne pomoči "posojajo" za reševanje likvidnostnih težav podjetja, a se morajo kasneje vrniti. Takrat je, kot je razvidno iz danes prebranega zapisa takratnega zaslišanja, dejal tudi, da bo poiskal omenjeni dogovor, saj da mora biti nekje.

Nasprotno pa je danes dejal, da je bil takrat v zmoti, da takšen dogovor ni obstajal oz. da ga v času njegovega mandata na mestu predsednika sindikata od leta 2002 niso podpisali in da ga je verjetno zamenjal za kakšen drug dogovor.

Prav tako Mastnak ni znal pojasniti zapisa v osnutku stavkovnih zahtev iz aprila 2010, ki se je glasil, da mora vodstvo Vegrada do konca leta 2010 vrniti "izposojena sredstva" iz blagajne vzajemne pomoči. To zahtevo so v podpisu dogovora z vodstvom Vegrada kasneje sicer izločili iz stavkovnih zahtev. Vegrad je sicer v stečaju od oktobra 2010.

Po mnenju tožilca Stanislava Pintarja je bilo Mastnakovo pričanje "do neke mere presenečenje", je pa danes Mastnak po Pintarjevi oceni povedal "po resnici". Pintar meni, da je ta izpoved zelo pomembna v dokaznem smislu. "Če rečemo, da je nekdo imel dovoljenje za razpolaganje, potem ni mogoče očitati, da je to kriminalno ravnanje. Če pa tega dovoljenja ni bilo iz samega začetka, je pa situacija popolnoma jasna in to potrjuje obtožbene trditve," je po zaslišanjih dejal Pintar, ki pričakuje, da bo zadeva zaključena v doglednem času.

Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti se do pričanja Mastnaka, kot je dejal po zaslišanjih, "težko opredeljuje". V nadaljnjem postopku bodo po Kandutijevih besedah zaslišane še druge priče iz sistema Vegrad, ki bodo povedale, kakšno je bilo stanje, nato pa bo zagovornik Tovšakove primerjal izpovedbe in ugotavljal, ali so verodostojne.

Iz sklada vzajemne pomoči vzeli denar ...

Obtožnica Tovšakovo, ki je trenutno v priporu zaradi suma drugega kaznivega dejanja, in Gabrijelovo bremeni, da sta podrejeni delavki Majdi Volk naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči nakaže nekaj več kot 400.000 evrov na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde.

... v sklad vrnili le slabo polovico

Del teh sredstev, ki so bila namenjena družinam dveh umrlih delavcev, naj bi Tovšakova in Gabrijelova vrnili v blagajno vzajemne pomoči, tako naj bi delavce in podjetniški sindikat dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.

Obravnava zadeve na celjskem sodišču se je začela 21. marca letos, ko se Tovšakova zaradi slabega počutja ni zagovarjala, a kljub temu obravnave ni zapustila. Dan prej pa so na pobudo obrambe potekala pogajanja s tožilcem Stanislavom Pintarjem o priznanju krivde in posledično nižji kazni, vendar niso bila uspešna.

Tovšakova se ponovno slabo počuti

Zaslišanja prič, ki se bodo nadaljevala popoldne, bi se morala začeti že v nadaljevanju obravnave pred tednom dni, a je bilo nadaljevanje prekinjeno zaradi slabega počutja Tovšakove, ki je trenutno v priporu zaradi suma drugega kaznivega dejanja. Tudi na današnji obravnavi je Tovšakova dejala, da se počuti slabo, a da želi spremljati obravnavo.

Komentarjev 4
  • ac-dc 16:00 03.april 2013.

    Napišite še članek v kakem stanju so tisti, ki jih je oropala človeškega dostojanstva.

  • hubertfast 09:16 03.april 2013.

    Obsoditi jo je treba hitro in korenito. Vem, da se odvetniki težko preživljajo, vendar bi pravi odvetnik z moralo lahko takega klienta odklonil.

  • mia 08:11 03.april 2013.

    preveč sojenj, škoda denarja. vse pobrat in zapret. stroške zapora pa naj oddela na javnih mestih