Slovenija
59 ogledov

V Sokolu kulturni center

Takšen je blejski sokolski dom danes... (Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
Načrt. Za kulturno središče. Lastnik stavbo prodaja, a občina nima denarja.

Bled. Razpadajoči sokolski dom, star 80 let, oziroma stavba TVD Partizan v neposredni bližini Ledene dvorane naj bi postal prostorno, sodobno kulturno središče, kakršnega na Bledu še ni.

Takšno rešitev si je v svoji diplomski nalogi zamislila 28-letna študentka arhitekture Aleksandra Bobek iz Ljubljane. “Iskala sem lokacijo in ob pomoči mentorja, profesorja Miloša Florjančiča, prišla do blejskega sokolskega doma. Želela sem srečališče za ljudi, prostor za vse vrste kulturnih dejavnosti,” je za Žurnal povedala Bobkova. Kulturno središče bi sestavljali trije objekti, grajeni iz kamna in stekla, v katerih bi bili večja gledališka dvorana in galerija ter prostori za delavnice.

Lastniki so se menjali
S projektom sem zelo zadovoljna, zanima pa me, kako bi ga sprejeli domačini, kajti predvidela sem rušitev zdajšnje stavbe, ki – čeprav je spomeniško zavarovana – nima vrednejših arhitekturnih elementov,” je pojasnila mlada arhitektka.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Sokolski dom je večkrat zamenjal lastništvo, njegovi lastniki so bili med drugim Športna unija Slovenije, Casinò Bled in poslovnež Anton Maglica, zdaj pa je v lasti podjetja Sol Adriatic. Kot je dejal Maglica, je omenjeno podjetje občini že ponudilo zamenjavo za to stavbo, vendar dogovora ni bilo, propadla pa je tudi zamisel, da bi vanjo preselili igralnico. “Stavba ni prazna, saj sta v njej hišniško stanovanje in dvorana, ki jo uporabljajo športniki, makadamsko parkirišče pa ima v najemu občina, a zanj ne plačuje najemnine,” je pojasnil.

Županu Janezu Fajfarju se je zdela zamisel o kulturnem centru odlična, vendar občina za odkup doma nima denarja, saj bi zanj po županovih besedah potrebovali vsaj dva milijona evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.