Slovenija
3 ogledov

V šolah in vrtcih le slovensko

Otroci v vrtcu pri jedi IFP
Predlog. Vsak tretji petek novembra bi stregli hrano z domačim poreklom.

“Predvsem se mi zdi ponižujoče, da mora biti nekako uzakonjen dan slovenske hrane. Tudi sicer bi se morali odgovorni v vrtcih in šolah zavedati prednosti lokalno in ekološko pridelane hrane,” pravi Janez Trstenjak s sadjarske kmetije Trstenjak iz Stročje vasi pri Ljutomeru, kjer v teh dneh obirajo jabolka in na leto pridelajo več kot 200 tisoč litrov jabolčnega soka.

16. novembra le domače

Ministrstvo za kmetijstvo na predlog Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) vladi predlaga uvedbo dneva slovenske hrane v vrtce in osnovne šole, ki bi bil letos 16. novembra. Kmetijsko ministrstvo želi tudi tako pospešiti ponudbo in povpraševanje po kakovostni in zdravju koristni hrani, pridelani lokalno in trajnostno, ter tako izboljšati oskrbo prebivalstva z lokalno trajnostno pridelano hrano. “Otroci prepogosto pijejo razne sokove, obarvane z barvili in zmešane iz prahu, ki sadja niso niti videli. Doma izdelan sok iz sadja je kakovosten, pa ne gre za velike cenovne razlike pri nabavi, če upoštevate zdravje otrok,” dodaja Trstenjak.

Nekoč teden ali mesec

“Trenutno smo se osredotočili na en dan, ne izključujemo pa možnosti, da se uvede tudi teden ali mesec slovenske prehrane,” pravijo pri ČZS. Lani so kmetje, različna podjetja in zadruge hrano, čebelarji pa med podarili vrtcem in šolam, letos pa jo bodo vrtci in šole odkupili v sklopu sredstev, ki jih imajo tisti dan namenjena za malico oziroma oskrbni dan. “Čebelarji se letos spopadamo z velikim izpadom pridelka. Razmere so podobne tudi na drugih področjih kmetijstva,” razlagajo pri ČZS. Trstenjak pa dodaja, da doniranja, kjer mu odprejo vrata le en dan v letu, pa še zato, ker morajo, ne podpira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.